tiistai 17. tammikuuta 2017

Voi sitä Wanhaa hyvää aikaa...

17/1-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Aina välillä minusta tuntuu, että olen vanha.
!946   syntynyt.Huhtikuussa. Päivää ennen Hitleriä,  joka hällä oli 20. Paitti Aatun syntymävuosi oli 1889. Oli se hullu äijjä.Juu.
Noh asiaan...
Ensinnä muistan jukranpujut, kristallinkirkkaasti, lapsuusaikani asioita ja  samalla tajuan niiden olevan  kymmenien vuosien aikana tapahtuneita juttuja.
Kuten vuoden 1957.
Televisio   rantautui Suomeen. Se oli niin kallis .muistaakseni   1000  markkaa, ettei siihen ollut varaa kuin hyvin toimeen tulevilla  jos voidaan  näin  sanoa. Tavallinen   työlaisen kuukausipalkka oli samaan aikaan noin   120  markkaa, joten  8  kuukauden palkka television hankkimiseen piti  tuhlata........
Aluksi teeveetä käytiin katsomassa Voltin Osuuskaupan näyteikkunassa. Meitä oli siellä ulkona ainakin 30 henkilöä, jossei enemmänkin.. Vanhoja ja nuaria.Ukkoja ja akkoja.
Kersojakin  tietysti.
Kyl me ihmeteltiin   näkyä.
Noh....naapurimme  Asumaan perhe , 1957  teeveen osti.  Soli Asa muistaakseni, sellainen  ison  kaapin oloinen että nököinen. Ruudun edessä oli  vedettävä  puinen verho, vaatekaapin tapaan ja kun se oli kiinni ,ei laatikkoa teeveeksi  tunnistanut.
Antaakaas olla.  Heti kun Asumaan perheen teeveestä kuulimme, niin illalla kuuden paikkeilla  teeveetä tuijottamaan.Ohjelmaa kesti vain    kolmisen  tuntia ja aina  välillä se meni ns  rikki, taikka lähetys reistaili. Näkyi vaan lumisadetta sekä  vaakasuoria valkoisia  viivoja  ruudussa.
Mutta oli se jännää....oli. Ohjelma oli  enimmäkseen pianonsoittoa/viulun vinguntaa ja välillä  Teija Sopanen  jotakin kuulutti.  Silloli  tuuhea leijjonankampaus.Ja hymyili aina. Hyvin  opetettu likka.
Jasitten.
Asumaan  perhe  kyllästyi  meidän kylän kersojen ainaiseen  televisionsa  katteluun. Muutaman viikon päästä kun me mentiin taas laatikkoa luuraamaan, se oli pimeä.Kuvaa ei näkynyt lainkaan ja Maurin isä sanoi teeveen menneen  hajalle. Ja me uskottiin  perskelees.  Myöhemmin tajuttiin  että kun talon väki näki meirän kersojen  tulevan teeveetänsä kattelemaan, he sammuttivat  sen. Kun me lähdimme, niin avasivat toosan jälleen.
Aika ketkuja..heh.
Voi sitä nuaruuren aikaa.

Ekku Mattila.