torstai 23. helmikuuta 2017

Outoa, vai mitä?

23/2-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Yksi  vuosi , kesällä, lähdin ajelemaan Hesasta kohti Alahärmää, taisi olla   1970  ja   aamulla varhain.....enoo varma, mutta joskus  04,00..
Aamulla meinaan.
Jo siihen aikaan ja paljon aikaisemminkin  mulla oli tapana, kun  autolla ajelin , ajatukseni liihoitteli uffojen   sekä humanoidien  suuntaan. Olen aina niihin uskonut jo pienestä saakka.
Noin  15 ennen Tamperetta  alkoi  senkaikainen  moottoritie ja  sen loputtua ilmestyi  Tampere  vastaan. Ei ollut näet  vielä sitä uutta  ohitustietä, joka on nyt ollut   ainakin 30 vuotta   ja Tampereen lävitte piti ajella, jos Vaasaa kohti  meni ..juu.
Kaiken lisäksi Tampereen  läpi ajettuaan  piti  noudattaa  liikennevaloja ja vaikka oli esim yö, niin kyllä niistä suurin osa oli  toiminnassa.
Usein harmitti kun ne matkantekoa hidastivat. Kerran jopa laskin , että Tampereen   läpiajaminen otti aikaa noin 20-30 minuuttia ja silloin oli vasta jossain ennen Ylöjärven tienoota.
Nooh.
Kun moottiritie  tuli vastaani, niin ajattelin että  hyvä...enää Tampereen läpi ajan,  ohitte Ylöjärven, Hämeenkyrön, Parkanon ja kun olen Jalasjärven kohdalla, niin melkein voitto on kotona.Siitä olisi enää Härmään  110  km. 2,3  kuutioinen Vauxhal Victor  komiasti surisi ja matka taittui  kivasti.
Kunnes....!?
Häh??....Näin tien oikealla puolella viitan ,jossa  luki   Jalasjärvi  40 km.  Mitä ittua  melkein  huudahdin..??..häh?...mutta niin se vain oli....Jalasjärvelle oli enää 40 km. "Normaalisti"  se olisi ollut hieno  hommma, mutta nyt ei. Koska  olin ajanut siihen kohtaan "taju"  kankaalla , "unessa" sanoisin, autuaan tietämättä, taikka tajuamatta  ajaneeni siihen kohtaan.  Olin ajanut ensin sen Tampereen moottoritien loppuun, kaupungin läpi kymmenien  liikennevalojen kautta , ohitte Ylöjärven,  Hämeenkyrön, Parkanon ja tulleeni "tajuihini"  kohdassa  josta on Jalasjärvelle 40 km.........muistamatta  koko ajamisesta yhtään mitään.  Kerran myöhemmin otin kellolla aikaa ja ajamani kilometrimäärä  teki noin  1,5  tuntia siihen Jalasjärvi 40  viitan kohtaan.
Josta en muista  yhtään mitään. Toista tuntia....ilman ojaanajoa/kolaria.
Olen lukenut että  autoilijalle saattaa  tulla jonkinlainen "hypnoottinen"  olotila, varsinkin  väsyneenä ja  tutulla reitilla, niin ettei hän muista koko ajomatkasta  mitään, eikä onnettomuutta satu. Myös niin on tapahtunut,että henkilö on ajanut aivan "päinpers", jopa  satojen km matkan  ja havahtuu  ollessaan vaikka  Oulussa, vaikka  Helsinkiin oli  tarkoitus mennä.
Minä uskon kuitenkin siihen "kolmanteen" selitykseen. Taisin olla/mennä uffon kyydissä, koska samanlaista on minulle  tapahtunut ja joista olenkin kirjoittellut ennemmin  blogissani.
Siis "ajansiirto"  taikka miten se sanotaankaan  nykyisin.
Ja josta  naputtelen vähän lisää.

heetkiineen..

Ekku Mattila.