sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Tshernobyl....1986 ...Reino Alavudelta ja kurkkusyöpä..

19/2-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Käytiin eilen Keskisellä, enkä taida  hetkeen aikaan  mennä sinne.  Todella  tavatoon ruuhka, jumalatoon meteli ja ihmiset ryntäilivät   täysine ostoskärryineen sinnetänne.. Vaikka kuinka  koetettiin mukamas  ostaa hillitysti...niin vajaa  400 Euroa meni....
400  Euroa.....33% mun nettoeläkkeestäni peijakas..
Mutta ja noh.....jo mennessä ja takaisin tullessa mieleeni  tuli  yks Alavutelainen tuttuni, sanotaan häntä vaikka Reinoksi , (R.I.P) joka teki kauppaa  omakotitalossaan , siinä määrin että ns paloi niistä .....kaupoistaan , putkaan joutui kahdeksaksi päiväksi ja tulossa olisi ollut myöskin leivättömän pöydän asia. Vuosi oli  1988.
Noin 2 vuotta linnaa  Reino olisi saanut  , mutta ...sen esti tehokkaasti  senaikaisessa neuvostotasavallassa CCCP   , Tshernobyl ,26/4-1986  sattunut  ydinvoimalaonnettomuus, jonka tuloksena myös Reino  sai  kuolettavan annoksen säteilyä.
Olin ihmetellyt  vuoden verran Reinon todella käheää  yskäänsä. ,  mutta luulin  sen olevan pahaa  tupakkiköhää, sillä  hän oli ketjupolttaja . 8 askia meni päivässä, pyhää arkea, päivin sekä öin.
Kamalaa oli savu...
Yksi päivä Reino tuli luokseni  Jalasjärvelle ja sanoi että se on nyt menoa se.  Hän  oli käynyt lääkäreillä  yskänsä takia, diaknoosi  oli saatu....kurkkusyöpä paha. Kuulemma ei mitään toivoa  enää ollut.
"Ja minä saatana en sitten kitumaan  jää....hän sanoi..minua ei revitä  sairaaloissa....annan mennä vaan..olkoon koko paska....kuolen pois...kun kerran hoitokeinoa ei oo..".
Niin siinä sitten kävikin.  Hän ei mennyt  enää lääkäreille, jotakin tuskia helpottavaa  kuitenkin sai ja Toukokuussa  1989  otti ja kuoli  kotonaan. Nukkuessaan  kuulemma.
Oli siinä sisukas  mies.
Oli.
Terveiset pilvien päälle.

Ekku Mattila.