torstai 2. helmikuuta 2017

Tyhjentyneen silmämunani metsästys....

2/2-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


"Määllykuvasta"    tuli todella paljon palautetta , sen luki  noin 900  ihmistä  ja moni kysyi että miten itussa se määlly mun silmääni  joutui.?
Olin tehnyt todella voimakkaan ritsan , polkupyörän sisäkumista, sekä  rautaisesta  sellaisen Y:n muotoisen  kädensijan. Kun sillä ammuskelin   esim vaneerilevyyn ,  määlly napsahti aina  läpi  ja  osuessaan   tyhjään limsapulloon  se meni rikki, pullo, ei ritsa.
Sinä   13  päivänä, 1958 ,Perjantaina  olin  ammuskellut  kotini  portailla  nojaavaan  rautalapioon ja osuessaan  sen terään , kuului  kova  kilahdus.  Klik.  Määlly lensi  ties minne. Suunnilleen  5-6 kertaa olin kuullut selvän klikin , ja osunut  lapioon  mutta  kun  yhden kerran tähtäsin  ritsalla ja ammuin, ei klikkiä kuulunutkaan.
Häh?
Ihmettelin että menikö määlly ohitse , kun tunsin silmästäni  alkavan valumaan  jotakin nestettä. Koetin pyyhkiä sitä  pois, mutta sitä valui koko ajan ja  äkkiä  silmästäni meni näkö kerralla. Kuin musta verho sen päälle  vedettiin. Ainoastaan   näin jännän pitkänomaisen  kuin   pienen hevosenkengän , muuten  näkyi mustaa.Se oli määllyn  "kirliankuva".
Juu.
Sitten  kamariin menin, peilin eteen  ja silmääni kurkistin. En enää muista huudahdinko mitään...mutta jotakin kuitenkin, sillä Raili  siskoni siihen paikalle tuli  ja sitten  Martta  äiteeni.
Kun mutsi  littuun menneen silmäni näki (lasiaisneste  oli valunut  melkein pois)  hän otti  pyörtyi kerrralla  selälleen matolle (tumps)  ja Raili  melkein samoin.
Senverran itsekin huomasin  että  silmämunastani, taikka jostakin  sieltä  näkyi  vaaleahkoa, kuin rautalangan pätkän, muttta en sitä uskaltanut pois kaivaa.  Tämän jälkeen  tajusin istuvani   potkukelkan  penkillä ja Raili  siskoni jumalatoonta vauhtia  kohden   kirkonkylää, jossa  lääkäri Niiranen  asui. Lääkärin  tutkimuksen  jälkeen lättähatulla (sininen  kiskobussi) Seinäjoelle .
Sairaalaan.
¤¤¤
Tapahtuman  kuvaus: Ilmeisesti määlly oli  tiukasti kiinni siinä ritsan  kumissa kun sillä ammuskelin.Huonoa  säkää oli se, kun  lapiota tähdätessäni  määlly ei irronutkaan  kumista  ja  kumi palautui  takaisin naamaani kohden ja määlly irtosi  ns palaamishetkellä  osui suoraan oikeaan silmääni.
Pluts!


Ekku Mattila.