maanantai 20. maaliskuuta 2017

Laturin ja pomon lähtö taivaaseen...

20/3-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

 Tämänkin tosikertomuksen olen   kirjoittanut  aikaisemmin blogissani , 4 vuotta sitten , mutta kun niissä on sivuja kohta 3000......joten.....uusintaa pukkaa...

 Isäni  oli laturi  ja  sen myötä räjäytteli  kallioita , siirtolohkareita   sekä  purettavia rakennuksia.
Sotien aikana  kunnostautui.....hmmm....ja suoritti  erilaisia  työtehtäviä  veli venäläisten kiusaksi/päiden menoksi.
Sodan jälkeen ei ollut töistä pulaa. Isäni kutsuttiin  Lapin maisemiin , erilaisiin räjäytystöihin ja hommia riitti  yötäpäivää. Yksi suuri työtehtävä oli  tärkeän  silta/tieliittymän  oikaiseminen ja niiden edessä oli  valtava ,  4 metriä korkea siirtolohkare , leveydeltään  20 metriä.
Työmaata johti pomo, sanotaan häntä vaikka Hannuksi ja isän apuna oli  toinen laturi , kutsutaan häntä vaikka Olliksi.
Ollilla oli sodan  traumojen seurauksena paha alkoholistivaiva. "En  saa nukutuksi, sanoi Olli, jos olen selvä....näen  painajaisia  ilman viinaa....en voi sille  mitään....minun on juotava...."
Ja Olli  joi.  Siitä ei Hannu  työnjohtajana pitänyt ja olikin jo useamman kerran antanut Ollille  ns viimeisen varoituksen, mutta tuloksetta.   Olli   tuli työpaikalle vahvassa  humalassa  ja pikkuhiljaa  muutkin työmaalla olevat  alkoivat pelätä  turvallisuutensa puolesta...
Ei hyvä....
"Kuulehan nyt......pomo sanoi hänelle....jos juomisesi ei lopu, niin minun on pakko  antaa sinulle lopputili.....pätkit tulilangankin  jo miten sattuu...nyt annan sinulle  todella viimeisen varoituksen ja jos se ei auta, niin saat lähteä ".
Mutta    Olli  ei  piitannut varoituksen sanoja, vaan jo seuraavana  päivänä humalassa töihin tuli....josta  pomo todella  suuttui...
"No niin Olli......se on lähtö nyt....tule illalla ja räknätään palkkasi....annan vähän  ylimääräistä, koska olet perheellinen....illalla  saat  lopputilin....menehän nyt siitä......menehän nyt..."
Vielä  Olli  yritti  pomon ylipuhua, mutta ei onnistunut....."menehän siitä....sanoi   Hannu ....tule illalla hakemaan palkkasi...mene..mene..".

¤¤¤¤¤¤

Jatkuu......

Ekku mattila.