sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

MIten Ismosta tuli karhu ???

19/3-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Tulin aikoinaan tuntemaan yhden miehen (sanotaan häntä vaikka Ismoksi)  Jalasjärven  Koskuelta , mutta häntä kaikki karhuksi kutsuivat.
Karhu.
Kun hän soitti, niin aina sanoi...karhu täällä terve....karhu täällä....karhu   ja  niinpä kyselemään  Salmisen vanhalta  isännältä missä oikein mennään....miksi Ismo onkin karhu..??...oi miksi ?"
Ja selityksen sain..
1972  Ismo oli keväällä  liikkeellä polkupyörällään lähellä  ns "pirunpesää"  jonka kaikki nykyään  Speden ansiosta tuntevat. Ismo  oli......."keittohommissa"....kuusen alla....tehdastaan  hoitamassa........tyhjiä  sokerisäkkejä ..vanhaa hiivaa ...leippää  oli sikinsokin kuusen  alla  kun Ismo paikalle   pyöräänsä taluttaen   saapui. Pannu oli nurin.  Putket  monen metrin päässä ja  jumalatoon mäskin haju  ympäristössä ja heti Ismolle tuli mieleen  Jalasjärven  poliisit.
Perlkelees sentään.
Ovat  ketaleet  löytäneet   tehtaani ja sen särkeneet...hän  ajatteli...kenties nytkin kyttäävät  tuolla jossain....on paree paikalta  pois lähteä....ja nopsasti Ismo pyöränsä käänsi.
....ja hyvät hyssykät...!...ihan lähellä  pensaan takaa  astui esille valtava karhu, murisi sekä päätäänsä keikutti edestakaisin...Ismolle tuli kiire.  Hän juoksi  mahanalusta  jalkoja täynnä....kumisaappaat  vain  lonksutti   märällä  polulla....rapa sekä  puunoksat Ismon naamaan  tarttuivat....vauhti oli  todella kova ja  vasta  kilometrin päästä hän uskalsi taakseen kurkata.
Karhua ei näkynyt.
Onneksi  Ismolle.
Myöhemmin Ismo tajusi että  hän juoksi  pitkin polkua pyöräänsä  vieressään  vetäen. Ei huomannut  ajamaan sillä lähtemään . Pyöräänsä veti  kilometrin  .......silmänsä   pelosta  ympyräisinä.
Senjälkeen kylällä   Karhuksi häntä kutsuivat.
Karhu.


Ekku Mattila.

jk Terveisiä "Everstille".....mustalammelle.