tiistai 14. maaliskuuta 2017

Risti Jaanan ranteessa tiesi kuolemaa.

14/3-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Kun haluaa Vaasaan mennä vaikka  Kauhajoelta päin, niin on pakko  ohittaa Laihia mennen   sekä tullen.
Kävin tänään Vaasassa juu.
Laihian keskuksesta noin   500  metrin päässä on tie vasemmalle ja se menee  ensin Faaringintielle ja siitä Maunulaan.  Asemanseutu on oikealla.
Keväällä   1989 Faaringintietä tuli autollaan vaimoni  serkku, sanotaan häntä vaikka Jaanaksi , postia jakamasta ja ilmeisesti tarkoituksenaan   ajaa Laihian keskukseen oikealle. Ilmeisesti  varhainen  kevätaamu  aurinko  häikäisi  Jaanaa niin ettei havainnut Vaasantietä vasemmalta tulevaa  kuorma-autoa, joka  törmäsi Jaanan  henkilauton kylkeen , suoraan kuljettajan kohdalle.
Jaana tuli keltaisen kolmion takaa, eikä pysähtynyt.
Hänet vietiin suoraan Seinäjoen sairaalaan pahasti loukkaantuneena ,eikä vammoistaan enää selvinnyt, vaan menehtyi  kuukauden kuluttua.
"Outoa, vai mitä"  tulee nyt:
Suunnilleen kahta kuukautta ennen  turmaa , Jaana  kävi meillä kylässä Jalasjärvellä, jossa siihen aikaan vielä asuimme.Hän ihmetteli oikeassa ranteessaan  olevaa suurta  ristin kuvaa ja  se oli noin   viiden sentin  kokoinen. "Risti ilmestyi ranteeseeni kaksi viikkoa sitten , eikä millään lähde  pois....Jaana sanoi....se on ikäänkuin ihon  alle  tatuoitu .....tuntuu  todella oudolta...Jaana  sanoi....ettei vaan se merkitse mitään vakavaa...risti...risti  se on..,"
Vaikka  heti tiesin mitä risti hänen ranteessaan tarkoittaa , en sitä hänelle sanonut  suoraan.  Kerroin että  mitäs siitä kannattaa piitata sen kummempaa. Varmasti se häviää siitä omia aikojaan, niinkuin on tullutkin.Mutta ei.
Jaanan ranteeseen ilmestynyt risti  tiesi hänen  kuolemaansa.
Outoa, vai mitä?

Ekku Mattila.