maanantai 20. maaliskuuta 2017

Se dynamiittilataus teki tehtävänsä...

20/3-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Jatkuu...

Saman päivän aikana  räjäytystyömaalla  valmisteltiin   irtolohkareen halkaisemista  ja sitä varten oli  jo aikaisemmin siihen porattu  reikä. Hannu  toimi  itse  laturina  ja kävi   täyttämässä   porattuun  reikään   dynamiittia , useita kiloja , koska  lohkare oli  suuri.  Nalliin oli työnnetty  aikatulilankaa ,  2 metriä , tämä sisälle  yhteen  pötköön ja varovasti sen päälle lisää.
Enää  hiekkaa/savea   "täkkäämiseksi" ja homma oli  valmis.
Tulilankaa oli näkyvissä  noin  50 senttiä. 4  minuuttia aikaa  mennä suojaan, ennenkuin jysähtäisi...ja  kovaa.
Räjäytyspaikan ympäristö  oli  eristetty   400  metrin matkalta , miehet  sopivissa  paikoissa  vahtimassa ettei alueelle kukaan sivullinen eksy. Enää  puuttui Hannun  tehtävä.
Ja...
Hän käveli lohkareen   eteen , otti tikut taskustaan ja tulilanka  syttyi palamaan  vasta kolmannella kerralla. Shiiiiiiiiiisssssshhh...alkoi kuulumaan  ja kipinäsuihku näkyi.
"Ampu tuloo."..huusi Hannu  ja alkoi  rivakasti  poistumaan  vaara-alueelta. Ehti  suunnilleen  20 metrin päähän, kun  hänen  vierestään , tiheän pusikon takaa  syöksyi tumma  hahmo. Olli , joka oli suurikokoinen  sieltä tuli , kaappasi  pomonsa  tiukkaaan  otteeseen ja alkoi  retuuttamaan Hannua  takaisin kalliolohkareen eteen.
Hannu tajusi mitä on kohta tapahtumassa ja yritti  kaikin  voimin  irrottautua Ollin  karhunsyleilystä, mutta ei onnistunut. Potki  ja  huusi....."huuto oli todella  kovaa kirkumista....kertoi  isäni....siinä oli  hirvittävää  kauhua....suoraa  kiljumista.....".
Eikä kukaan uskaltanut  mennä  hätään....eikä olisi  ehtineetkään....monta sataa metriä  kivikkoisessa maastossa....4 minuuttia on lyhyt aika.....lyhyt aika.
Olli painoi   sylissään olevan Hannun  kalliolohkaretta vasten. Juuri siihen kohtaan, jossa  oli  lataus odottamassa  räjähtämistään.......valtava  jysäys  kuului....PUUMSH......ja niin  kuolivat  Olli ja hänen pomonsa  Hannu. Sotku oli kuulemma järkyttävän näköistä. Meni kaksi päivää kun  ruumiinkappaleita  traktorin peräkärryyn keräsivät.
Mutta  tienoikaisu  tehtiin.  Kaikesta huolimatta.


Ekku Mattila.