perjantai 14. huhtikuuta 2017

Wanha Pääsiäismuistoni .

14/4-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Wanha Pääsiäismuisto:


1960  oli Pääsiäinen ja me kollit   kerättiin  pitkin mettiä katajia sekä muuta  poltettavaa kokossa...........
Vaikka ainakin muutamana  päivänä niitä kerättiin, niin se kasa ei ollut  minkään   kokoonen ja meitä hiukan harmitti.  Noh....muistin  että puarissa on vanhaa  sänkyä sekä muuta plautaa  ja ne  lisäksi  kasan päälle  retuutettiin , kuusen havuilla peiteltiin ja  eikun  odottamaan  kokon  polttamista.
Ja se tuli.
Suunnilleen tuntia/paria  ennen  kokonpolttamista  keksin että pannaanpas  kokkoon ruutia , jokka saatiin  osasta vanhaa  tynämiittiä ,sekä kymmenistä kiväärinpatruunoista  purettua  ruutia .Ikäänkuin  varmuudeksi työnsin  ruutia muutamaan peltiseen tyhjään purkkiin, kummatkin päät kiinni höyläpenkissä ja  paukut  pukkasin keskelle pääsiäaiskokkoa.
Ja tuli Pääsiäisilta ja ehtoo  yhyreksän nurkilla. vähän pensaa  risujen päälle, tulitikku  perään ja katsomaan  miten  noirat  lentelee  valakian ylitte.
Mutta...kesken  kokon palon  kuului  jumalattomia PUm..PUm..pummeja , kipinöitä lenteli  ainakin  kymmenen  meeterin päähän  ja me saatiin vauhtia jaloillemme. Tottakait  ruuti  räjähteli  niissä peltipurkeissa, tyny  ei,  vaan se palaa, mutta  niiden ruutipaukkujen jyske  oli aikamoisen kova.
Samoin  mun pääni  seuraavana  aamuna   jyskytti.
Ensinnä   vanhempani  huomasivat että olin kerännyt vanhaa arvokasta antiikkia   siihen kokkoon  aitasta , isäni   näki tynylaatikosta muutaman pötkön  hävinneen  ja  näiden havaintojen yhteisvaikutuksena  mun tukastani kiinni.
Riuuuh...riuuuuh.,..ja riuuuh.
Hyve Päsiäistä.

Ekku Mattila.