lauantai 27. toukokuuta 2017

Harakat perkeleet tappoivat pääskymme viime kesänä.

27/5-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Olen kuulkaas ikäni, taikka ainakin  5-6  vuotiaasta luontoa seurannut ja siis noin  65  vuotta.
...ja yhtä asiaa suuresti  nyt ihmettelen.
Missä ovat linnut??
Meillä on joka kevät jo tähän aikaan  yleensä ollut kova tohinaa  rakennusten päädyillä ja tarkoitan tällä erityisesti pääskysiä.  Niiden pesiä on ollut noin   10-12  . Nyt  ei yhtä ainuttakaan  pääskystä  ole pesää rakentamassa.  Viikko  sitten taivaalla lenteli  pari kolme, mutta ne ovat hävinneet jonnekin. Samaan aikaan  näin  kymmenkunta  ns tervapääskyä  myöskin, mutta niitäkään ei enää ole missään. Kahdessa  räystään  raossa pesii   talitinttipesue ja puutarhan puolella  muutamassa pöntössä  kirjosieppoja, sekä  räkättirastaat  ahertavat    kolmea pesäänsä   koivun oksille.
Mutta mihin on pääskyset kadonneet?
Annanko vastauksen??...
Viimekesänä  meillä   oli ainakin  12  pääskynpesää  ja niillä osalla poikaset sekä  kehittymättömiä munia. Me  olimme Turussa  koko päivän aamusta myöhään iltaan ja  takaisin tullessamme  huomasin rakennuksen  edessä maassa  rikottuja pesiä. Jokainen pesä oli  hävitetty, osasta  penikat  syöty ja   munat  tippuneet maahan . Harakat  perkeleet.......!!   niillä  on paha tapa  hävittää  varsinkin pääskysten pesiä ja jos kukaan ei ole niitä  pois ajamassa, tapahtuu lintumaailman  murhenäytelmä....
Väitän ,että  pääskysten  "kollegtiivisessä"  lintumuistissa on  tuore jäänne  täällä  viimekesänä tapahtuneesta  murhenäytelmästä ja sen takia  pääskyjä ei täällä näy. Oletteko samaa mieltä?
Niin sen täytyy olla.


Ekku Mattila.