torstai 6. heinäkuuta 2017

Olinhan minäkin "liivimopokolli"..taikka ainakin melkein.

6/7-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.Moottoripyöräaikani muistoja..


Vuonna   1973  kyllästyin  jatkuvaan  oravanpyörässä  juoksemiseen , menin  Helsingissä  sijaitsevaan  Urheiluaittaan ja ostaa paukautin  moottoripyörän , 80 kuutioisen   Jamahan.
Juu.
Sitten astelin  valtiolliseen  konttoriin ja  otin  kuuden kuukauden  virkavapaan.Toinen juu.
Kun  Suomen  leirintäalueet  avautuivat,  1/5, niin  pakkasin  tarakalle  tavaraa sitä ja tätä ja  otin suunnan kohden    Savonlinnaa.  Aivan   ko/ linnan   lähettyvillä  oli silloin leirintäalue ja siis sitä paikkaa kohden.......mutta  antakaa mun kaikki kestää....??!!
Koska  pyörä oli ihkauusi ei sillä saanut  ajella  60 km/tunnissa kovempaa....ennenkuin 500  km tuli täyteen  ja sitten vastaa  kaasu pohjaan....ns...sillä se ei  kulkenut  kun  80  myötätuuleen.
Kolmas  juu.
Ohitseni  suhisi  niin autot, kuin isot rekatkin  ja niiden  ilmavirta meinasi  nakata mut  pellolle. Oli se  kuulkaa reissu. Melkein  vanhat  mummutkin  meni ohitseni polkupyörällä  ja  voi..voi..
Mutta  voi  sitä  onnea ja voi sitä huumaa....!!...meinaan  sillä Savonlinnan  reissulla  tuli  "mopon"  mittariin  se vaadittava sisäänajo, 500  km ja  heti ruuvasin  kaasun pohjaan...ja takaisin  jumalatoonta haipakkaa  Hesaa kohden.....suoraan samaan liikkeeseen, josta  sen jamahan  ostin  ja  suuremman hankin. Soli    350  kuutioinen Jamaha ja sillä jo pääsi  rekkojenkin ohitte.  Kun oli myötätuuli, niin noin 160  sen mittari näytti  ja  Tampereen Ylöjärven   kovissa  alamäissä  jopa  180. Meinaan  ...kummakkin  sivupeilit  vaan väpäji.Ei  meinannut  selvää saada  kuvasta.
Kumma kun henkissä selvisin.
Ainiin...se  "mopojamaha"  maksoi  1290  ja  se suurempi  4900  vanhaa  markkaa.
Ennyt ehri  tämän enempää. Vaimo tuossa  pulajaa  että mennään uimaan ja niin me teemmekin.
Neljäs juu.

Ekku Mattila.