keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Voihan hiivatti sentään...pääskyt osaa vanhoihin paikkoihinsa..

19/7-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Meillon kaks hullua pääskyä..


Tasan  6 vuotta sitten huomasin keväällä miten yksi pääskynen  lenteli  noin  30 metrin  korkeudessa  ja huuteli ns varoitusääniä joita  ko linnut päästaa esim kissan havaitessaan.
Se ei tehnyt  lainkaan pesää , ei  "seurustellut"  kollilinnun  kanssa (ties vaikka olikin kolli) vaan lenteli  ja  vinkui  varoitusäääniään  ihmisen/kissin  nähdessään.
Sitä  jatkui koko kesän ja huokaisin  helpotuksesta, kun syksy  tuli ja linnut lähti  Afrikkaa  kohden.
Noh mutta antakaas olla.
Tuli  seuraava  kesä, taikka  Toukokuu  ja  kukas  se siellä taas  taivaalla  lenteli sekä varoitushuutojaan  kiljui.  Sama  hulluhan se. Sama  pöpi.   Ei taaskaan tehnyt  pesää, vaan  jälleen kerran  lenteli taivaalla  noin 30 metrin korkeudessa  ja  kiljui  nokka ammollaan.  Muutenkin se käyttäytyi omituisesti.Ollessaan  langalla  lintu suki  koko ajan  itseään,keikutteli  päätään sinne/tänne  ja jatkuvasti  nousi siivilleen, sekä  vinkui  suorastaan  hel...tillisesti vallan.
Noh niin meni taas  se kesä, tuli syksy ja  hullu pääskynenkin  häipyi  etelän  maille...huaaaah....huokaisin, jospa  sitä ei enää  meillä näjy.
Mutta  väärinpä  arvasin.  Jo  kuusi   vuotta  ,taikka kesää on sama lintu jälleeen    tullut  meidän "iloksemme".  Kuten  tänäkin kesänä.Kiljuu  taivaalla ja  lentelee  sinne/tänne. Eikä  tee pesää.Ei tee mitään muuta kun  kiljuu vaan.
Eilen katsoin  netistä kuinka pitkään pääskyt elää...ja .....jopa  8  vuotiaiksi..keles. Ne muut meillä pesivät  pääskyt ovat  ns normaaleja, muttei  tämä  yksi  pöpi. Nyt tulee se  kelju asia....Hullupääsky on saateri vieköön  opettanut  toisenkin  linnun  kiljumaan  nokka  ammollaan    varoitushuutojaan  ja siis  enskeväänä meillon  kaks  hullua lintua taivaalla  kiljumassa. Kuka tahansa  liikkuu  pihallamme, niin  saa niskaansa  hullun  pääskyn  varoituskiljuntaa.  Kissimmekin on  ihmeissään. Ilmeeestään  päätellen.
Juu.

Ekku Mattila.