perjantai 6. lokakuuta 2017

Mäntä tuli Austin A 46 motista läpi.....

6/10-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Tuumasin mennä  Wanhaan aikaan, 1964  luvulle, Toukokuun  24 päivään ja  kotipitäjääni Alahärmään.
Olin  samana  päivänä saanut  kuorma-auton  ammattiajokortin  ja syystäkin  ylypiä  ettääh.
Joten seuraavana päivänä  menin kirkolle, jossa oli  autovuokraamo ja sieltä  vuokrasin  pienen  henkilöauton , Austin A  46:sen.
Kolmeksi  päiväksi sen  varasin. Heti illalla  autoon  tukki  Kankhan Mauri, Mattilan Pentti,Kalliokosken Urpo  ja  minä itte  kuljettajana. Ensin  ajettiin pitkin Alahärmän raittia, sitten Ylihärmään ja Kauhavalle.Sieltä  Kortesjärvelle, sekä  mutkan kautta  Vöyrille ja  samat  manooverit tehtiin  kahtena muunakin päivänä. Kilomeetereitä  rapaji  auton mittariin että  napse vain kuului...ja  antakaas olla...?.
Huomattiin jo toisena päivänä että  auton kojetauluun  ilmaantui  kirkas   punainen  piste, sellainen  kynnenkokoinen, eikä se millään  siitä  kadonnut. Noh...aateltiin..mikä lie, ei  siitä kannata välittää  ja siis kaasua vaan. Kunnes.....viimeisenä päivänä  me  tultiin kohden  Alahärmää , kun  Mattilan sillan  kohdalla  moottoritilasta kuului   kummallinen  muksahdus , savuakin pöllähti kojetaulun alta ja auto  simahti siihen paikkaan.  Eikä käyntiin enää lähtenyt.
Noh  se hinattiin Syrjäsen  Matin  kuorma-autolla  vuokrapaikkaansa ja  omistajalle  asiaa kertomaan.
"Täh..hän  huudahti...kun konepellin avasi....moottorin  kyliestä  kurkistaa  mäntä....ploki hajalla ja auto samoin....teille  tulee  kyllä nyt kallis  juttu....ilmoitan kun vahingot  ovat selvillä...näkemiin vaan  poijaat...näkemiin  vaan".
Kului  pari viikkoa ja  auton vuokraaja   tuli käymään laskun kanssa, sen  mulle esitti ja tarkemmin kertomaan.." piti pakoputkikin vaihtaa..samoin  renkaat...vanteet oli rikki...tartti  söko sekä laturi...ratti oli  vintturassa...pölykapselit  ruostuneet...takaovi  oli rikki  ja se uusittiin...lattiamatot  oksennusta  täynnä , nekin uusittiin...mutta  moottori se oli kallis....harvinaanen  malli..ettääh...joten tossa  on  loppulasku.....vajaa 1900  markkaa...".
Olipa  äijjä  mukamukavahinkoja  keksinyt.
Mutta ooonneeeksiii..
Meirän tuphan  ilmaantui sattumalta  Kallion  poliisi (raatoviepoijaat) joka  asiaa  uteliaana  tutkimaan ja  sitten loihe sanansa virkkoi. "Mutta heiiiiii nyyyt....eikös  autovuokraajalla  ole  aina vakuutus ja se kattaa kaikki  vahingot...?..ja kun niinon, ei Empun  tarvitse maksaa  yhtään penniä..kaiken maksaa  vakuutus...kaiken maksaa  vakuutus.."
Ja niin lähti luihu  autonvuokraaja  matkoihinsa. Taisi  pikkuusen kiroillakin mennessään?..Oli vähällä  onnistua  juksaamaan  nuorta  kollia.
Voi noita  nuaruus  aikoja.

Juu.

Ekku Mattila.