torstai 9. marraskuuta 2017

Vuosi 1967...ja miten "säästin" 500 markkaa vuokra-asuntomarkkinoilla..

9/11-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Olin   vuonna  1967  asunut  9 kuukautta Kammakargatan   kuutosessa  A  rapussa, huoneisto  11  Tukholmassa kun ajattelin että jospa  muutankin takaisin Suomeen.
Ja soitin enolleni ,joka asui Helsingin    Kalliossa  Porvoonkatu  5-7  B 63  ja  hän sanoi että tuuppa  tänne siksi aikaa kun saat  asunnon ja niin minä tulin.....heti seuraavana päivänä  ja soittamaan hesan  vuokra-asuntovälitystoimistoihin..
Yksi sellainen oli  kolmannella  linjalla ja sinne  minä  käppäilin...
"Päivää  sanoin...olisiko  vapaita  vuokra-asuntoja...?  ja  sellaisia  oli....eräs  Helsingin  tapanilassa  Yläkaskentie  27 ...matkaa  piäkaupunkiin  noin  19 km ...juu.  Kun sain osoitteen , niin minun oli  jätettävä ns kaniin 500 markkaa  ja jos  asunnon sain raha  jäi  välitysfirmaan  ja jos en saanut, niin rahan sain   takaisin  itselleni....
Sitten bussi  72:sella   kohden  Tapanilaa.Siellä oli  vanhahko omakotitalo, kaksikerroksinen , yksi  vinttihuone, noin 20 neliötä , alakerrassa  suihku/sauna ja ulkohyysikkä pihan  perällä. Vuokra  200  markkaa  sifuplee...kuussa.
Koska   siihen aikaan oli vuokra-asuntotilanne  todella  paha, sillä  asuntoja ei oikeastaan ollut vapaina, niin sanoin   talon omistajamummulle, että  sopii.....vuokraan  tämän...ja  sanoin että jos soitat  vuokra-asuntofirmaan että  löysin asunnon ja he  voivat pitää sen  500  markkaa.
Mutta  talonomistajamummu  huudahti..."herranen aikaa sentään...ottaako he  sinulta  500 markkaa  välityspalkkiota??..ja  sanoin että ottaa  jos  saan tämän, mutta  jos en saa niin voin hakea  sen 500  markkaani  takaisin vaikka heti...ja  mummu kysyi  sen  firman nimeä/puhnumeroa  ja kun sen hänelle  annoin  tämä soitti heti  firmaan sekä  sanoi...."en  vuokraakkaan   huoneistoani...voitte  pyyhkiä sen sivuiltanne....tarvitsen itse  sitä huonetta.."..kiitos ja näkemiin.
Niin minäpoika   bussilla takaisin Hesaan  ja  sain sen  jättämäni  500  markkaa  takaisin...ja  seuraavalla   piilillä takaisin Yläkaskentie  27 jossa kiitin  tomeraa  mummua....kiitosta palio...kiitosta palio.....ja  aloin   tupaa pitämään....


Ekku Mattila.