lauantai 3. maaliskuuta 2018

Join pirtua 1960....14 vuatiaana. Mutta älkää tätä kaikille kertoko.

3/3-2018.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Vähän pirtu asiaa.....


Olin  1960  14  ikäinen kun koulu  loppui  ja  samana  kesänä pääsin ns  minkin  juottajaksi  Kepoon  minkkitarhalle , joka  oli Jepualla  ja  siihen aikaan  soli maailman  suurin  tarha.
Palkka  oli  40  penniä tunti. oujee.
Noh....oli  yks  Lauantai kun mentiin  yhdelle  fellulle, jossa  Karsikkaan  Seppo  Alahärmästä  rokotti  minkkejä jotakin eläintautia vastaan  ja  me sitä katsomaan  ruvettiin. Yksi otti minkkiä niskasta kiinni ja Seppo  pisti  rokotteen  eläimen  persuuksiin  ja  niinpoispäin Aina välillä Seppo  tökki  rokotusneulalla  sellaiseen  pieneen  , peukalon  kokoiseen lasipulloon  siis desinfioi  neulan 95 %  sella  pirtulla.  Ja me  tuumattiin että  ahaaaaaah..?
Ahaaaah??
Kun tarpeeksi  kinuttiin saatiin  muutama  pirtupikkuputeli  taskuumme  ja  illalla  töistä kotio  ja sitten  myöhemmin Saagan Baariin, joka oli  Voltin  rautatieaseman  lähellä. Junaradasta  suunnilleen   50 meeteriä. Talo purettiin  noin 1970.
Tottakait  pirtua ensin lantrattiin  limunaatiin  ja  sitten  naamaan  kutkaistiin  pahasti irvistellen. Voi että se meni  nuppiin  voin sanua. Öristiin  Eetlan Baarin  pöydän  ääressä ja  liikaa  ääntä  pirettiin ja  Eetlahan siihen  tuli.Ensin se meinasi nakata  meidät  pihalle, mutta  haistoi  sen pirtun hajun. Keittiöönsä  meni ja  tullessaan  toi  litran  ehtaa kermaa. "Juakaa  jokaanen  lasillinen  kermaa...hän sanoi...muuten teirän vattanne  tuloo torella  kipiäksi". Niin me  tehtiin.
Seuraava päivä  oli Sunnuntai ja  voin  tässä ja nyt pyhästi vannoa, etten sen  jäläkheen  ole  pirtua  juanu.   Vatta oli  jesuksen  kipiä, viheriaa  oksennuskuraa  tuli  suun täyreltä  ja kylykiä pakotti  monta päivää  sen kyäkläämisen takia.
Voi sitä  Wanahaa  aikaa.

Ekku Mattila.