perjantai 16. maaliskuuta 2018

Voittorunoni 1968.

16/3-2018.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Katselin Wanhaa  päivä/lenkkikirjaani   Helsingin ajoilta  vuonna  1968  ja  Wanhat  muistot  palaavat  vauhdilla mieleeni. Olin jo siihen aikaan  kirjoitellut runoja ja  lähettänyt  pariin lehteenkin. mm  Nyyrikkiin. Voitin  ekapalkinnon ja sain palkkioksi  ostokupongin kirjakauppaan josta  ostaa pätkäytin  hyvän  kirjoituskoneen.
Noh...yksi  ilta isäni soitti  ja kysyi mitäs  touhuilet  ja  sanoin että mm runoja kirjoittelen. Isäni siihen että  ethän ole mikään ammattilainen, joten  runosi  eivät taida olla  mistään kotoisin ja  siihen vastasin että  juuri  viikko/pari sitten  voitin Nyyrikki-lehden  runokilpailunkin..johon isäni  taas  että  sinun kannattaa lopettaa  sellainen  touhu ja keskittyä  työhön.  Työstä se palkka  tulee, ei mistään akkain runoista...
Sitten isäni sanoi  ettäääh...noh..jos kerran  kirjoittelet  runoja niin paappa muutama  värsy  esim sodasta ja mä sanoin että joo sopii.....heihei  me  toivotettiin ja  heti paikalla   avasin runosuoneni  ja  alkoi pukata  sodasta  kertovaa   runonlaulantaa..
¤¤¤
Saatte  ihan vapaasti lainata  esim tätä  seuraavaa  runoani  , mutta  mainitkaa  että se on Ekku Mattilan  kirjoittama.
¤¤¤
Siis:
Sota  tulee kauhun lailla,
repien se meitä raapii,
raastaa henget  ruumiistamme.

Lomalta kun monttuus palaat,
vaimos kuva tajunnassas,
luoti löytää lävitsesi.

Kirahtaen äänes kaikuu,
kouristaa sut kumaraan,
sammaleessa  veripilkku.

Maahan kaadut  ähkäisten,
silmäs auki revähtäneet,
etsivänä  luodit  vinkuu.

kyl on hengen  ottajia,
vetäjiä liipaisimen,
pistäjiä  kuolonmiekan.

Kuolema  on hiljaisuutta,
laaksoissa  taas  tuuli käy,
missään ei näy  Jumalaa.

Ekku Mattila.


JK: Panin  runoni postiin  isälleni  ja  soitin  muutaman päivän päästä. Äitee vastasi ja  sanoi että  isäsi on ollut  kumman hiljaa kun  luki  sotarunoni. Taisi  Wanhat  sotamuistot  tulla mieleen?