tiistai 27. marraskuuta 2018

Anttilan tavaratalo , 30 markan maihari, puliukko ja mä.

27/11-2018.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Asuin  Hesassa   vuonna  1967  Aleksis-Kivenkadulla    111  , ylin  kerros  9. Noin viikkoa ennen Joulua  heräsin yöllä kolmen paikkeilla  miten  rappukäytävässä joku  yski  kovasti  ja kun sitä aikani  kuuntelin  niin  puin päälleni ja menin   katsomaan    ylätasanteelle.  Siellä oli peltinen  ovi jonka  kautta  päästiin ns  vinttikerrokseeen jossa pystyi kuivamaan vaatteita  ja  siellä oli   myös  asukkaiden  verkkokomerot.
Peltioven  edessä makasi  kippurassa  resuinen  pummi , laiha kun mikä ja  tukka  takussa. Hän oli tuonut mukanaan  pahvilaatikon, josta oli  repinyt  palasia   päälleen  lämmikkeeksi , mutta eihän ne  paljoakaan  auttaneet.
Havaitessaan minut  hän säikähti pahasti ja  koetti selittää  ettei  mitään  vahinkoa   tee ja  sanoin että odota  hetken   aikaa, käyn   asunnossani ja tulen kohta takaisin. Niin teinkin. Olin tavaratalo  Anttilasta ostanut  pari päivää ennen  ns  lämpöisen  maiharin,  vihreän , sellaisen armeijjanmallisen, jossa oli huppu ja  se oli  todella lämmin. Maksoin siitä  30 markkaa.
Ojensin  maiharin  asunnottomalle   ja  sanoin että  voit olla siellä  koska tahansa, mutta  älä kolistele, tupakoi ,äläkä  viinaa siellä juo. Aamulla  hän oli lähtenyt  matkoihinsa ja  ilmestyi  parin  viikon  aikana öisin  porrastasanteelle  nukkumaan lämpöinen  maihari  yllään.  Muutaman kerran  tunnistin hänet  sen kevään aikana  Kallion kaupunginosassa ja oli  selvästi tyytyväisen oloinen. Se maihari  löysi   paikkansa.
Vai mitä ?

Ekku Mattila.