sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Alkutuli ja kypsä liha......

11/1-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Katselin  Teemalta tänään tullutta    tiedeohjelmaa , jossa  funtsattiin missä vaiheessa  alkuihminen keksi paistaa tulella saamansa saaliin. Ohjelmassa  ajateltiin ,että  ihminen sai tulen ensin aikaiseksi ja sitten eikun liekkien päälle  mettäsika kypsymään....
Mutta...eihän se niin mennyt...sanon minä.
Aikamatkaaja pystyy .....etenemään myöskin toiseen suuntaan ...elikkä menneeseen ja mitäs siellä oikein näkyikään....:
Kauan..kauan...sitten....Wanhaan aikaan....muutama aktiivinen tulivuori alkoi toimimaan ja tulikuuma laava sytytti kuivan aron tuleen.Koska siihenkin aikaan oli maapallolla tuhansia ja taas tuhansia erilaisia eläinlajeja , niin sadat  niistä jäivät tulen saaliiksi....ja samalla kypsyivät sopivan  mureaksi.  Kun  suurin vaara meni ohitse niin alkuasukkaat kääppäilivät hissukseen jäähtyneen laavan paikkeille  he huomasivat  puolipalaneita eläimiä.Koska nälkä oli aikamoinen, niin siitä vaan käsin lihanpaloja repimään sekä suuhun  laittamaan..............nami..nami..
Myöskin salama teki saman asian. Kypsytti  ansaan joutuneet eläimet sopivaan syöntikuntoon ja taas....nami..nami...
Siis:  Ei alkuihminen tulta keksinyt.Se tuli aivan sattumalta.Palamaan jäänyt puumetsä kyti viikko/kuukausi kaupalla ja sopivasti avitellen  nuotioita voitiin ylläpitää kuukausia kerrallaan. Kylläpä liha tuoksui sekä maistui hyvälle. Vasta paljon myöhemmin  joku sai sattumalta kipinän aikaiseksi kahta kiveä yhteen iskettyään.
Tälläistä.

11/1-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.