lauantai 12. heinäkuuta 2014

Rannanjärvi ja Prännin Erkki......12/8-1882....Rytineva...Yliluoma...

12/7-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Ajelin eilen syntymäkunnassani Alahärmässä ,piipahdin Jepualla sekä takaisintullessa kurvasin Ylihärmän kautta  Yliluomalle ja erityisesti  Harjun  kankahille.
Paikka on Rytineva , vähäsen  puskaa peltojen pientareet pukkaa , mutta  edelleen hienosti tuulessa heiluu vehnäiset pellot. Hurmetta kuitenkin antoi paikka ennenWanhaan. 12/8-1882 . Punainen veri maahan valui.
Tuossa se oli. Savinen monttu. Noin 5x5 metriä , mutta tarpeeksi tappamaan miehen, Rannanjärven Antin........Ylihärmästä kotoisin.
Isontalon Antin kaveri. Lapsuustuttuja kehdosta saakka.
Elonleikkuu aikaan paikalla oli myöskin  Prännin Erkki , suvultaan Fränti, sellainen pieni mutta kiivas ja takaisin kyllä antoi  iskusta iskun. Puukonkin nappasi käteen ja sitä heilutti.
Kuten tapahtui 12/8-1882.
Rannanjärven Antilla oli ilmeinen rapula , päätään särki ja kiukkuinen oli olemus ja kun Erkki  tuntui olevan sillälailla ikäänkuin tiellä , niin Rannanjärvi  hänet savikrooppiin niskasta nakkasi. Vettä noin kainaloon saakka.....ei syvää ollut....kuopassa. ei.
Ja kun Erkki yritti savikroopista ylös tulla ,niin Rannanjärvi hänet useita kertoja jalallaan takaisin sinne työnsi.....ja tottakait Erkkiä harmitti. Kiusatuksi itsensä koki pahemman kerran. Kiusatuksi pienen miehen........
Kunnes Erkki saappaastaan puukon nappasi ja sillä Rannanjärven jalkaan huitaisi.Polven  taitteen alapuolelle ja osuen suoraan isoon jalan valtimoon...
Kerralla veri alkoi purskautua, saappaaseen  lorisi, punainen veri.Rannanjärven valtimosta.  Ja kiiruusti mies nostettiin kärrille hevosen, sontaiselle lavalle   ja  lääkäriä kohden. Kuitenkin myöhäistä se oli sillä verenhukkaan Antti Rannanjärvi menehtyi. Frännin Erkki se syyn sai.
Pieni mies. Terävällä puukolla.
Valtimon katkaisi.


12/7-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.