keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Muukalaislegioonalaisen kuolema.

11/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Aikaisin aamulla tänään , jo kello  06,00  lähdin sotkemaan pyörällä Kurikkaa kohden, kylmään vastatuuleen ja takaisintullessa muistoja taas pukkasi...
Muistoja pukkasi.
Olarissa  asuessani  1978 tuli tutuksi   Espoon Kilon aseman paikkeilla  asuva  pariskunta ja varsinkin mies oli "kova äijjä". Hän oli  noin viisiskymmenissä , ikänsä ulkomailla  asunut ja  mies ,sanotaan häntä vaikka  Ismoksi , Ranskan muukalaislegioonassa   palveli 2-3 sopimuskautta.
Hän  oli ammattisotilas.
Ismo oli ollut mukana kymmenissä ja taas kymmenissä  yhteenotoissa eri vastapuolten kanssa ja monta kertaa hänen hengenmenonsa oli ollut lähellä.
Ismoa oli ammuttu , puukotettu , kuristettu, hakattu, autolla yli ajettu , yritetty räjäyttää . Kaksi kertaa hänet oli jo melkein kuolleeksi julistettu , ns jsp:llä , mutta kuitenkin selvisi....nipinnapin. Ne arvet jotka kesäaikaan olivat selvästi näkyvillä , olivat  suuria.Esim hänen vasemmasta korvasta alas kurkun poikki oleva arpi oli jumalatoon  ja syynä oli Arabin tylsä  puukko.
Huonosti teroitettu....Ismo aina leukaili..
Useisiin tiedusteluihin arpien syistä hän vastasi lakonisesti...."yks hullu akka perkeles"...
Ja nauroi päälle.....
Ismon kunto oli  todella kova. Vaikka minä itse luulin olevani  terästä , niin toiseksi jäin....Ismolle.Kerran löimme leikkimielisesti vetoa  että kumpi sotkee paremman ajan  pyörällä ajaessa  Espoosta Veikkolan suuntaan  ja takaisin.........hävisin peijakas noin 10 minuuttia... "Syy"..(tekoko sellainen) oli minulla, että  pyörässäni oli ns kappavaihteet ja se oli retkipyörä..ei kilpailuihin tarkoitettu...juu heh..
Jooh...köh..
Tunsin Ismon noin vuoden/toista ja sitten hän äkkiä kuoli.
Meni pois tästä maailmasta.
Noin  500 metriä ennen Espoon  Kilon asemaa on  todella jyrkkä nousu ja sitten jyrkkä lasku... tietenkin....riippuen ajosuunnasta. Minäkään , eikä kukaan muukaan jaksanut sitä mäkeä ajaa pyörällä yläsmennessä ,vaan jokainen joutui taluttamaan .  Sitten toisinpäin....minulla oli  matka/nopeusmittari siinä  pyörässäni ja kerran mittasin alamäkivauhdin suunnilleen  60-65..siis auton vauhtia  ....ja uskokaa  että oli railakasta menoa.
Silmistä vain vesi tirisi.
Ismo  oli tapansa mukaan tullut siihen jyrkkään alamäkeen kovalla vauhdilla , keväällä  Maaliskuun loppupuolella. Vaikka tiet   olivat  muuten lumesta sulia , niin paikkapaikoin niiden reunamat eivät  ollleet   ja se ei tiedä hyvää.....Oli yksi silminäkijäkin....joka kertoi että näki pyöräiljän tulevan  kovaa vauhtia jyrkkään alamäkeen   ja   pyörän alkavan  heittelehtimään seurauksella että ajaja lensi päistikkaa  suureen kiveen.
Ismo kuoli.
Tottakait....eihän toki....hän koskaan pitänyt kypärää päässään..kuten en minäkään...ja voi vain arvailla olisiko kypärä pelastanut hänet.
Todella traaginen onnettomuus.....
Ismo ..eli..aikansa .... ja  sitten  kuoli.

11/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.