tiistai 10. maaliskuuta 2015

Saksan Jääkärin loppu.

10/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Isäni velipuoli  Edvard  Mattila oli Saksan Jääkäri.
Kotiuduttuaan vuonna 1918 hän muutti  Alahärmään , syntymäkuntaansa ja sai työpaikan Lapuan joen  ruoppaustyömaalta.
Oli talvi 1919...17/2  ja Lapuan joen uomaa oli  padottamalla siirretty,  nykyisen Autiosaaren kohdalla, niin ,että saaren toinen puoli  joen pohjaa oli paljaana ja siten syvennys voitiin suorittaa.
Siihen työhän tarvittiin räjähdysainetta...ja paljon...
Joen pohjaan oltiin porattu reikiä. Metrin/toista syvyisiä. Niihin dynamiittia , tulilankanallit mukaan ,jossa mustaa aikatulilankaa. Ja tulitikuilla sytytys......aaammpuuuuu  tuloooo...huudettiin...
PUM....PUM..PUM....
Ja maa senkun järisi.
Tämän jälkeen työnjohtaja paikalle tuloksia saadakseen.."Ahaa..hän sanoi...näköjään yksi reikä jäi suutariksi...ei räjähtänyt...eikun reikää syventämään vaan...kukas tulee...?...noh...Eedvarttihan ....tuuppas tänne ja ota rautakanki mukaan...syvennä sitä  ja pankaa uusi  tyny sinne...kyllä se siitä..."
Ja Erdvard  tuli.
Meni hajareisin seisomaan räjähtämättömän reiän päälle...nosti raskaan rautakangen ylös ,sekä sillä reikää syventämään...tums..tums...tums...sanoi rautakangen  ääni...tums..tums...ja tums...
Kunnes.....
PUUUUM !
Edvard  lensi korkealle ilmaan. Sanoivat  pariin metriin ja oikea jalka irronneena kymmen metrin päähän.
Veri valui tyhjiin alle minuutissa.
Mitään ei voitu tehdä.
Edvard otti ja kuoli.
Saksan Jääkäri oli tullut tiensä päähän.

10/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

jk..Isäni Väinö  sanoi aika useasti ,että jospa hänkin kuolee samana päivänä/kuukautena kun Edvard..ja niinhän siinä sitten kävikin...17/2  1997  isäni kuoli keuhkokuumeeseen..