keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Talitinttien eri laulumurteet...täh????

18/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Taas tuloo uusinta.......

Vuonna 1973 ostin moottoripyörän ja sillä resusin ympäri Suomemme maata. Kävin kymmenillä ja taas kymmenillä eri leirintä-alueilla ja  katselin/kuuntelin luontoa.
Tititityy..
Kiinnitin huomiota ..talintintteihin ,taikka niiden lauluun......huomasin , että esim Järvenpäässä lintu lauloi eri lailla kuin vaikka Joensuussa  , Lahdessa , taikka  Mikkelissä  ja  Rastilassa aivan ei laulua , kuin Kotkassa.....janiined...
Esim Järvenpäässä kuului...tiitiityy...(noin  suurinpiirtein)
Mikkelissä   vtiitvtiitvtiit..
Lahdessa  titityyi..titityii..
Taikka  Joensuussa  tititititityyit...
ja niinpoispäin.
Nohh....loppukesästä, kun olin kotopitäjässäni Alahärmässä sanoin isälleni...."arvaas mitä...talitinteillä on omat murteensa eri alueilla...ja niiden murreraja on suunnilleen 150 km...ja..ja..ja.."
"Miiitääääääää saattanaa...sanoi  isäni....meinaakko ihan   tosissas  että tinteillä on oma murre..?? Häh??..älä nyt helevetin kuustoista sellaista edes unisnasnas väitä !!!...johan on jumalautaaa....muista ettet mene kennellekään tuollaasta väittämhän....ne viä sun hullujenhuaneelle että paukahtaa...pirä kuuulee   turpas kiinnii...muista...turpaas kiinniiii..".
.....
Ja niin lähdin matkaani jatkamaan moottoripyörällä....sekä kuuntelin edelleenkin talitinttien eri murrelauantaa eri alueilla......tititititiityy..tvitvtittiyi..
Titityyiit..
Mutta antakaas olla:
Pari/kolme vuotta sitten katselin teeveestä yhtä ohjelmaa , jossa kerrottiin yhdestä Englantilaisesta lintutieteilijästä , joka oli väitellyt itsensä...tohtoriksi.....2011..  !!! ja aiheena oli  lintujen eri lauluäänet eri paikkakunnilla.........!!!  Hän oli 20 vuotta tutkinut asiaa......ja sai tohtorin paprut .
Harmittaa kun isäni ei enää ole tässä maailmassa. Mulla oli ollu asiaa...hehheh .Onneksi kerroin vastoin isäni kieltoa muutamalla tutulleni ja näinollen voisin sanoa, että  olen  todistettavasti... "tohtorismies"  Ekku Mattila.
Vai mitä?

18/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Titityyiit..