tiistai 28. huhtikuuta 2015

Vesi/karpiittitykkini ja mä...

28/4-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Tykeistä puheenollen.....:

Keksin vuonna 1991 ns "vesitykin"  joka toimi kun tykin piipussa olevaan veteen heitti karpiitin palasen ja  jyrähdys oli korviahuumaava. Koetin saada siihen myöskin patenttia , mutta en saanut , vaikka tykin toimintaperiaate olikin todella erikoinen.
Vettä ja karpiittia. .....ja PUM!
Noin kaksi vuotta kiertelin tykkieni kanssa niin synttäri/kihlajais/hää/tupaantuliaisissa .Moni  lehti oli tykistäni kiinnostunut ja lukijoita riitti.
Noh....kerran tänne tuli valkoisella Ladalla vanha mies , Kankaanpäästä , entinen tykistön luutnantti. Hän oli kuullut, sekä  lukenut  ,että tykkini toimii vain vedellä sekä karpiitilla .Ei   ruutia lainkaan.
"Mitä"  hän sanoi , kun selitin miten tykkini toimii.
"Väitätkö että tykkisi toimii karpiitilla ,sekä vedellä"?  ja sanoin että niin se vain on. "Älähän kuule nuori mies koeta minua juksata , entistä tykkiluutnanttia"...hän sanoi...ja jatkoi...." Ikinä en usko että  tykkisi toimintaperiaate on niin...en ikinä usko"......
"Ikinä en usko".
Noh...minäpoika siinä paikassa  tykkiäni  "lataamaan"....Ensin kaadoin tykkini piippuun noin kymmenen litraa vettä. Sitten hanskat kädessä nakkasin piippuun karpiitin palasen....ja suunnilleen 3-5 sekunnin kuluttua kuului jumalatoon jymähdys...PUM!!.
Kun  korvamme jälleen aukenivat , niin luulin tykkiluutnantin uskovat vesi/karpiitin voimaan , mutta ehei sinne päinkään....!!...Entistä pontevammin hän paasasi   ettei tykki   VOI toimia  vedellä/karpiitilla ...että koetan häntä vanhaa miestä edelleenkuin juksata...sekä kiukusta   puhisten hyppäsi ladaansa  sekä lähti...
Fruum....fruum....fruuuuum...
Fruum...!!
Tykkini toimii  vain vedellä/karpiitilla. Karpiitti kehittää voimakkaan lämmön joutuessaan veden kanssa tekemiseen ja tuottaa samalla vetykaasua ja kun tarpeeksi vetykaasua kertyy tykin piippuun , niin se  räjähtää....ja voimalla. Yksi vuosi , talvella , ammuin  pyöreän puunpalasen  ...100 gramman karpiittilatauksella ja lumihangesta löysin  "ammuksen". Matkaa tuli 950 metriä. Lähtönopeuskin on mitattu ja  se oli  280 metriä sekunnissa....Juu.
Sain myöskin  1991 Oikeusministeriöstä  kirjeen , jossa luki..."koska tykkini  toimiakseen ei tarvitse lainkaan ruutia , vaan vettä sekä karpiittia , niin  vesitykkini on näinolleen lupavapaa...laissa ei löydy sellaista kohtaa jonka perusteella tykkini voitaisiin kieltää....ja onnittelemme teitä herra Mattila ,että olette keksinyt tykin ,jota ei  ole  olemassakaan"....
PUM..!

28/4-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.