keskiviikko 10. helmikuuta 2016

1964....Ojalan Kutomo....Härmän kirkolla...

10/2-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Wanha aika....1964.....Ojalan Kutomo....


Joka sijaitsi Härmän kirkolla, vastapäätä ravirataa, keltainen talo ja punainen ulkorati.
Nuorena kollina  tein  siellä 3 vuorotyössä....aamuvuoro  06,00...14,00....ilta  14,00..22,00 ja yövuoro 22,00 ...aamukuuteen..
Juu.
Työhöni kuului   käyttää sekä valvoa  kolmea rassel kutomakonetta  jotka tuottivat aika tasan kukin   2 rullaa valmista kangasta/per yö , metrin luokkaa pituudeltaan ja paksuus noin  30 senttiä.
Jokaisen kangaspakan  päähän piti laitttaa lapulla nitojalla kiinni oma nimi, sekä päivämäärä ja niin edettiin sillai mukavasti.....kunnes..
Huomasin erään aamuvuoron aikana että pomo oli sillai jännän näköinen...vilkuili minua niinkuin sivusilmällä ,eikä meinannut moikatakaan  enää kunnolla. Kun sitä jatkui  parisen viikkoa niin rohkaisin itseni ja kysymään että mikäs ny..??...miks on hahmosi synkenny???
Ja Erkki siihen  vastaamaan...
"Kuules Ekku.....olemme huomanneet että nukut yövuorosi  aikana....valmiita kangaspakkojasi  ei enää tule kuin  3 ja välillä vain kaksi, pakkojen päissä  on enää harvakseltaan nimesi.... joten nukut.....??..vai mitä Ekku?".
"Mitä häh??  vastasin....ja  niin me keskusteltiin Erkki pomon kanssa aika pitkään kunnes keksin ratkaisun  pulmaan ..ja sen kerroin pomolle.......ja  seuraavana yövuoroni aikana tein seuraavasti....
:Kangaspakkojen    väliin heitin,koneen käydessä,  noin  10 meeterin välein lapun johon kirjoitin  seuraavasti....
"Tämän kangaspakan on valmistanut Ekku Mattila ja jos pakan toisessä päässä  lukee jonkun muun nimi, niin hän on valehtelija sekä huijari".....
Ja eikun odottamaan.....mun aamuvuoroani.....ja kangaspakkoja  tutkimaan....löytyi 3 pakkaa joiden   päissä oli nitojalla nimi jossa luki...Reino Ojala.....mutta kun pakkoja alettiin purkamaan leikkuupöydällä noin 10 metrin välein  tipahti valkoinen paperinpala joissa luki....
"Tämän kangaspakan on valmistanut Ekku Mattila ja jos pakan  toisessa päässä lukee jonkun muun nimi, niin hän on valehtelija  sekä huijari".
Reinolle tuli äkkilähtö kutomosta.....
Vaikka oli pomon velipuoli.


Ekku Mattila.