torstai 17. maaliskuuta 2016

Todella arvokas taulu Alavudella....

17/3-2016.
Ekku mattila.
Aikamatkaaja.


Olin Alavudella tänään , menin hienon järven ohitse, jonka rannalla asusteli  14 vuotta sitten asusteli tuttu, nyt jo edesmennyt kaveri.
Kerran hän(sanotaan miestä vaikka Onniksi)  tuli  luokseni käymään juuri kun olin saanut valmiiksi ison maisemataulun. Sen koko oli noin 1,20 sm leveä ja  70 senttiä korkea ja ainakin omasta mielestäni olin onnistunut  saamaan tauluun  Suomen keväisen luonnon.
Hieno se oli.
Kun kaffia juotiin Onni kysi ,että onko taulu myyynnissä ja mä sanoin ,että on.
Myös hintaa hän kysyi ja kun sen kuuli kaupat tehtiin....
Kättä  päälle ja raha tuli....
Senverran taiteilijan vikaa on minussa , että sanoin singeeraavani  taulun, mutta Onni  sanoi että mitä turhaa. Jos  joku maalaajaa kysyy , niin  sanon että Ekku Mattilahan sen on maalannut.
Niin käärin taulun  paffiin ja Onni lähti.
¤¤¤¤
Mutta antaahan olla........!!??
Noin vuoden päästä menin  Onnin  luokse kylään. Lauantaina, illalla  suunnilleeen , kahden paikkeilla ja oven avasi Onnin vaimo...Kirsti. "Onni on saunassa, tulee pian...odottele kaikessa rauhassa"...hän sanoi ja niin teinkin. Huomasin takan reunustalla  komean maisemataulun jakun sitä tarkemmin menin ihailemaan, niin tunnistin sen  omaksi  työkseni..
"Ohoh..sanoin Kirstille.....onpas teillä komea  taulu.....varmasti kalliskin...kysyin  ja siihen Kirsti vastasi että on. Onni osti sen läheltä  Itärajaa muutama kuukausi  sitten...sen maalasi  joku munkki Valamon  paikkeilta....juu kallis se oli..todella kallis Kirsti sanoi....
"Paljonko se oli ??..meinaan hinta....kysyin  ja Kirsti siihen että  useamman   tonnin..Suomen rahassa jos lasketaan....se on hyvä sijoituskohde ja sen hinta  nousee ajan kanssa"  Kirsti sanoi.
Sijoituskohde se on..."
Ja samassa  Onni tuli saunasta  kylpytakki  yllään ja näki mun taulun edessä....ja kalpeni  kerralla..........ja minä nopeasti sanomaan...
"Ihailin tuota kallista tauluanne.....on todella hieno ja arvokaskin....siinä raha vain  poikii koko ajan....ja taiteilijana Munkki....se on hieno asia se....teit kuule hyvän ostoksen  Onni" sanoin   ja arvakkaapa miten  huojentuneen näköinen talon isäntä oli??
Puuuuhf.....vain kuului.......
Tämäkin tarinani on tosi.


Ekku Mattila.