tiistai 27. kesäkuuta 2017

Laivanvarustaja/Valtiopäivämies Carl Carlströmin (turha) itsemurha.

27/7-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Aikamatkaajani "nenä"  vei minut  Kristiinankaupungissa  olevaan  Carlsronin  entiseen huvilaan jonka rakennutti  sekä omisti  aikoinaan  Carl Carlström  niminen   laivanvarustaja.  Hän oli Kauppaneuvos , laivanvarustaja, Kauppias  sekä Valtiopäivämies. Oli porvadissäädyn  edustajana säätyvaltiopäivillä  1888-1906.
###
Kävin huvilan rannalla  noin viikko sitten ja  aistin paikalla  olevan jotakin  surullista  ja sen takia  sinne menin tänään uudelleen. Huvila  on  nykyisin  museona ja siellä  päivystää  opas  kello 11,00-15,00 (maanantaisin suljettu) joka kertoo  paikkaan  liittyviä tarinoita.  Kuten tänäänkin tapahtui.
###
Carlströmillä oli  firmoissaan Emil Axel  niminen prokuristi/kassanhoitaja/asianajaja, joka hoiti työtehtävänään firman kassavirtaa ja muita  asioita. Työnsä  "ohella"  ketku  teki  vekseliväärennöksiä, petoksia  sekä muita juttuja seurauksella että  Carlsrömin firma teki  konkurssin ja  se ajautui täydelliseen vararikkoon.  Firmassa oli töissä myös  Wilhelm  Martines, mutta  hän ei sekaanutnut millään tavalla  Axelin tekemiin petoksiin .
Laivanvarustaja Carlström  masentui konkurssistaan niin että teki itsemurhan  ampumalla 26/8-1910.  Hän oli  58 vuotias.  Samoin teki  Wilhelm Martines, vaikka  oli täysin syytön  petoksiin.
Jälkeenpäin huomattiin että  ns konkurrsipesässä  olisi  ollut  arvokkaita   tauluja ym rahanarvoista  ja niiden myynnillä olisi  ulosotolle  pystytty  maksamaan  tarvittava  summa.
###
Huvila/museo  sijaitsee  Suurjärven rannalla noin 5 km Kristiinankaupungista.  Karhusaaren  tieviitasta noin   130 metriä oikealle Suurjärvelle johon matkaa noin  2,5 km. Pääsymaksu  4  euroa/per/nenä.
Kavaltaja/ketku sai pienen linnatuomion ja hänen ollessaan  suorittamassa  rangaistustaan  "kylänväki"  purki  hänen  ison Ilola nimisen huvilansa  maan tasalle.  Sen oli rakennuttanut  kavaltamillaan rahoilla. Kuulemma huvila  oli väärässä paikassa.....(??)  rantaan nähden....
Siis   kiusa se on pieni(suurikin)kiusa.
Hyvä.

Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.