lauantai 3. kesäkuuta 2017

Täit lähti pikiöljyllä ja petroorilla.

3/6-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Täiasiaa  pukkaa.......


Pikkumäläkkinä  1956  , Voltin kansakoulussa  me  kollit saatiin  päihimme täitä.
Oltiin  noin  9-10  vuotiaita ja ne täit tuli  vanhoista heinäladoista, joissa me  leikittiin ja takaan että niitä oli paljon.
Meinaan niitä täitä, ei heinälatoja.
Vaikka mutsi päitämme kampasi ns täikammalla , pöydän ääressä, jonka päällä  oli valkoista  paperia että ne täit  havaittaisiin, niin ei ne loppuneet  sitten millään.  Pahinta oli öisin.  Päänahkaa kutitti niin perskeleesti ettäääh. ...
Äitee polki  apteekkiin pyörällä. Sai  sieltä jotakin mustaa  mönjää, joka haisi  todella  pahalle.Kuulemma  siinä oli  pikiöljyä, petroolia ja muita  aineita  sellaisessa  lasipullossa ja  se mukana kotiin. Niin tuli ilta sekä ehtoo. Meirät  kollit  pantiin kuumaan saunaan , päät  pestiin tulikuumalla  vedellä ja kun nuppi oli kuivanut , niin  päänahkaan  mutsi hieroi  sitä  täitahnaa.
Ai että kirveli.
Tämän  jälkeen  pään ympärille  kierottiin hantuuki, se jollakin nauhalla  kiinni  että pysyi ja sitten maate  sänkyyn.
Edelleenkin kirveli.
Niin tuli aamu.Hantuuki  pois ja äitee  päitämme tarkistamaan. Ei yhtään elävää täitä.  Nolivat kaikki kualleet  tyynni....Kaikki. Moltiin  tyytyvääsiä , vaikka  päänahkamme oli monta päivää ruvella.Varsinkin  yön jälkeen  oli  nahanhiutaleita  tyyny valakoosena. Mutta  tärkeintä oli että   täit katosi  sen siliän tien.
Oli se aikaa se. Oli.

Ekku Mattila.