maanantai 11. helmikuuta 2019

Tositarina Wanhasta ajasta.Musta raamattu ja seivästynyt hevonen.

11/2-2019.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Tapasin sattumalta   viikko sitten eläkkeellä olevan  papin, joka kertoi  seuraavaa:
¤¤¤¤
1928  luvulla oli  erään kyläläisen  hautajaiset.  Hänellä  oli ollut  lapsesta saakka  ns  musta raamattu , jota oli myöskin ahkerasti  lukenutkin, jota  myöskin   kantoi takkinsa  sivutaskussa."Kirjassa  on kaikki totuus,  hän  ilmoitti  suureen ääneen...ei tarvita  muuta kirjaa".
Ja niin kävi että  hän otti ja kuoli. "Minua  ei saa kukaan  siunata ,  laskekaa  vain hautaan "  ja niin tehtiin.Kuoppa oli  sivummalla  , kaukana  kirkosta, tuuhean  kuusiaidan  lähellä.Valmiina  odottamassa.
Saattajia oli  vain  3 ja hekin  lähisukulaista.  Tarvittiin muutama lisää ja ne saatiinkin kirkon  työntekijöistä.  Yksi  on  vanha  taximies. Karjalasta  kotoisin.
Ruumiskärryillä on matkaa enää  hautaan  15 metriä , kun  arkusta  kuului  käheä  miehen ääni:
"voi saatanan , saatanan, perkele". Kaikki  kuulivat sadattelun  ja olivat  kauhuissaan.Vain Karjalan  mies  ei  häkeltynyt. Kovalla äänellä hän lausui.." maasta sinä olet tullut  ja maaksi  sinun pitää  jälleen tuleman.Jeesuksen  nimessä sinun  syntisi  ovat anteeksiannetut.  Aamen".
Arkku hautaan ja hiekkaa lapioilla  päälle.
Yhtäkkiä  hautausmaan  kuusiaidan  takaa  kuului  kovaa jytinää , läähätystä, sekä  kavioitten kopinaa  ja  aidan lävitse  ryntäsi  jostakin karannut  hevonen. Eläin  ryntäsi turpa  vaahdossa , silmät  ammollaan  saattojoukon  ohitse, kuin hirmuisessa  hädässä ja  hautakiviä hipoen katosi  ruumiskellarin  ohitse. Sinne  jonnekin , kuin pahana  unena ,haamun lailla. "Se hevonen ei ollut  tästä maailmasta  , sanoi Karjalan  mies. Ei  tästä maailmasta".
###
Seuraavana  päivänä  eräs  maanviljelijä  löysi  kuolleen  eläimen  seivästyneenä  ojan pientareelle  viistoon jätettyyn  heinäseipääseen. Seiväs oli mennyt  suoraan   hevosen  rinnasta  läpi. Sydämen  keskelle.
Seiväs  tiesi paikkansa.


Ekku Mattila.