sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Kirvehellä sikaa päähän ..kurkku auki.... mukana olin...

20/12-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Näin Joulun ja (possun) lähellä Wanhaa aikaa pukkaa..

Muistan yhä edelleenkin , miten talon vanhimpana poikakollina (1960 saakka)jouduin mukaan kinkun "esiasteseen" ,elikkä sian tappomeininkiin......
Huh.
Noin viikkoa ennen Joulua   tuli siantappaja meille , aamulla varhain  ja eikun navettaan...jossa uhri  örähteli autuaan tietämättömänä tulevasta roolistaan.
Kirveenhamaralla  elukkaa nuppiin......tums...
Sitten suuri pesuvati  sen kaulan alle...
Terävällä puukolla kaulaan  viilto.......kruts...
ja kuumaa höyryävää verta alkoi  tulvia.
Ja minä......??
Pidin kaikin voimin  potkivaa sikaa takajaloista  kiinni samalla nostaen ylöspäin....veri valui paremmin......juu.
Toinen huh.
Tämän jälkeen  kokonaan kuollut possu raahattiin  valkoista lunta pitkin, johon jäi verivana, saunan eteen , jossa oli puinen lava........kalttauspöytä.
Tämä tarkoittaa  terävää puukkoa + kiehuvan kuumaa vettä, jota isä viskoi sian ruhon päälle ja  teurastaja alkoi puukolla raastamaan karvoja  elikosta....
Kolmas huh.
Kraaps..kraaps...vaan kuului ja puolisen tunnin kuluttua sika oli karvoistaan irrotettu.....juu.
Huh..neljännen kerran....
Sillä sitten  lihoja irti leikkaamaan....joita kertyi koko ajan lisää ja lisää...Pihalla oli muutama pesusoikko/puukorvee ja  niihin lihoja  nakattiin....jäljelle jäi vain sorkat , sekä pää joka pantiin myöskin talteen.......sylttyä  varten......kääk....
Jo aamusta saakka oli Äiteeni  kuumentanut  saunan padassa  kuumaa vettä. Siitä osan hän toi pihalle ja siihen sekoitti  ruisjauhoa sekä sian verta.....syntyi verimakkaraa...joihin käytettiin sian omia suolia.....juu.......ja vaikka nyt tuntuu aika pahalle...niin todella hyvää se peeveli oli . Rasva vain tirisi suupielistämme....oijee...
Entäs se klasusoppa ??.......Saunan pataan äitee nosteli  lihanpaloja/tiesmitä....keuhkoa....syräntä...kieltä.....että pata tuli melkein täyteen  vesi porisi höyryten ja   muutaman tunnin päästä sitä ...(hmmm?) syömään...
Entäs se kinkku ??   Sen päällä oli ainakin viiden sentin paksuinen rasvakerros.....ja sitä ahmittiin  Joulun jälkeen kevääseen saakka........ruoka.-aikoina tietty...
Niin....??
Vuonna 1969  lopetin sianlihan syömisen....kinkkua en missään tapauksessa syö.  Ennyt osaa sanoa mistä se johtunee.....??......
Hehheh.

Ekku Mattila.