20/12-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.
Näin Joulun ja (possun) lähellä Wanhaa aikaa pukkaa..
Muistan yhä edelleenkin , miten talon vanhimpana poikakollina (1960 saakka)jouduin mukaan kinkun "esiasteseen" ,elikkä sian tappomeininkiin......
Huh.
Noin viikkoa ennen Joulua tuli siantappaja meille , aamulla varhain ja eikun navettaan...jossa uhri örähteli autuaan tietämättömänä tulevasta roolistaan.
Kirveenhamaralla elukkaa nuppiin......tums...
Sitten suuri pesuvati sen kaulan alle...
Terävällä puukolla kaulaan viilto.......kruts...
ja kuumaa höyryävää verta alkoi tulvia.
Ja minä......??
Pidin kaikin voimin potkivaa sikaa takajaloista kiinni samalla nostaen ylöspäin....veri valui paremmin......juu.
Toinen huh.
Tämän jälkeen kokonaan kuollut possu raahattiin valkoista lunta pitkin, johon jäi verivana, saunan eteen , jossa oli puinen lava........kalttauspöytä.
Tämä tarkoittaa terävää puukkoa + kiehuvan kuumaa vettä, jota isä viskoi sian ruhon päälle ja teurastaja alkoi puukolla raastamaan karvoja elikosta....
Kolmas huh.
Kraaps..kraaps...vaan kuului ja puolisen tunnin kuluttua sika oli karvoistaan irrotettu.....juu.
Huh..neljännen kerran....
Sillä sitten lihoja irti leikkaamaan....joita kertyi koko ajan lisää ja lisää...Pihalla oli muutama pesusoikko/puukorvee ja niihin lihoja nakattiin....jäljelle jäi vain sorkat , sekä pää joka pantiin myöskin talteen.......sylttyä varten......kääk....
Jo aamusta saakka oli Äiteeni kuumentanut saunan padassa kuumaa vettä. Siitä osan hän toi pihalle ja siihen sekoitti ruisjauhoa sekä sian verta.....syntyi verimakkaraa...joihin käytettiin sian omia suolia.....juu.......ja vaikka nyt tuntuu aika pahalle...niin todella hyvää se peeveli oli . Rasva vain tirisi suupielistämme....oijee...
Entäs se klasusoppa ??.......Saunan pataan äitee nosteli lihanpaloja/tiesmitä....keuhkoa....syräntä...kieltä.....että pata tuli melkein täyteen vesi porisi höyryten ja muutaman tunnin päästä sitä ...(hmmm?) syömään...
Entäs se kinkku ?? Sen päällä oli ainakin viiden sentin paksuinen rasvakerros.....ja sitä ahmittiin Joulun jälkeen kevääseen saakka........ruoka.-aikoina tietty...
Niin....??
Vuonna 1969 lopetin sianlihan syömisen....kinkkua en missään tapauksessa syö. Ennyt osaa sanoa mistä se johtunee.....??......
Hehheh.
Ekku Mattila.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.
Näin Joulun ja (possun) lähellä Wanhaa aikaa pukkaa..
Muistan yhä edelleenkin , miten talon vanhimpana poikakollina (1960 saakka)jouduin mukaan kinkun "esiasteseen" ,elikkä sian tappomeininkiin......
Huh.
Noin viikkoa ennen Joulua tuli siantappaja meille , aamulla varhain ja eikun navettaan...jossa uhri örähteli autuaan tietämättömänä tulevasta roolistaan.
Kirveenhamaralla elukkaa nuppiin......tums...
Sitten suuri pesuvati sen kaulan alle...
Terävällä puukolla kaulaan viilto.......kruts...
ja kuumaa höyryävää verta alkoi tulvia.
Ja minä......??
Pidin kaikin voimin potkivaa sikaa takajaloista kiinni samalla nostaen ylöspäin....veri valui paremmin......juu.
Toinen huh.
Tämän jälkeen kokonaan kuollut possu raahattiin valkoista lunta pitkin, johon jäi verivana, saunan eteen , jossa oli puinen lava........kalttauspöytä.
Tämä tarkoittaa terävää puukkoa + kiehuvan kuumaa vettä, jota isä viskoi sian ruhon päälle ja teurastaja alkoi puukolla raastamaan karvoja elikosta....
Kolmas huh.
Kraaps..kraaps...vaan kuului ja puolisen tunnin kuluttua sika oli karvoistaan irrotettu.....juu.
Huh..neljännen kerran....
Sillä sitten lihoja irti leikkaamaan....joita kertyi koko ajan lisää ja lisää...Pihalla oli muutama pesusoikko/puukorvee ja niihin lihoja nakattiin....jäljelle jäi vain sorkat , sekä pää joka pantiin myöskin talteen.......sylttyä varten......kääk....
Jo aamusta saakka oli Äiteeni kuumentanut saunan padassa kuumaa vettä. Siitä osan hän toi pihalle ja siihen sekoitti ruisjauhoa sekä sian verta.....syntyi verimakkaraa...joihin käytettiin sian omia suolia.....juu.......ja vaikka nyt tuntuu aika pahalle...niin todella hyvää se peeveli oli . Rasva vain tirisi suupielistämme....oijee...
Entäs se klasusoppa ??.......Saunan pataan äitee nosteli lihanpaloja/tiesmitä....keuhkoa....syräntä...kieltä.....että pata tuli melkein täyteen vesi porisi höyryten ja muutaman tunnin päästä sitä ...(hmmm?) syömään...
Entäs se kinkku ?? Sen päällä oli ainakin viiden sentin paksuinen rasvakerros.....ja sitä ahmittiin Joulun jälkeen kevääseen saakka........ruoka.-aikoina tietty...
Niin....??
Vuonna 1969 lopetin sianlihan syömisen....kinkkua en missään tapauksessa syö. Ennyt osaa sanoa mistä se johtunee.....??......
Hehheh.
Ekku Mattila.