torstai 20. joulukuuta 2012

Itkevä lautamies Jalasjärvellä 1989.

20/12-  2012.
Ekku Mattila.
selvänäkijä.
aikamatkaaja.

Itkevä lautamies 1989.

Tunsin erään Jalasjärveläisen nuorehkon miehen.Noin 43 vuotiaan.
Hän oli onnellisesti naimisissa ,hieno vaimo ,sekä heillä oli muutama sopeva mukulakin.
Kaveri  oli sekaantunut pimeitten aseitten kauppoihin,ollut kuulustelussa,siis putkassa 18  vuorokautta,sekä raastupakin varmasti odotti.
Se tuli 24/4-1989 Jalasjärven poliisitalolla,  aamulla kello 8,suuressa huoneessa jossa oli syyttäjänä Seppo Elo ja puheenjohtajana Seppo Männikkö Seinäjoen Kelan toimistolta.
Olin hengessä mukana ja ihmettelin oikeuslaitoksen toimintaa.Puheenjohtajahan pitää olla aina ns,hiljainen mies ja se tarkoittaa sitä,ettei hän saa millään tavalla painostaa,eikä edesauttaa juttua syyttäjän  apuna ,eikä painostaa omalla  osaamisellaan lautamiesten päitä käännetyksi syytetyn vahingoksi. Vain syyttäjä syyttää,ei  koskaan puheenjohtaja.
Ja sitähän Männikkö nimenomaan teki.Hän syytti syytettyä huomattavasti enemmän kuin itse syyttäjä Elo  ja selvästi näki,että koko ruljanssi oli jo etukäteen  päätetty syytetyn vahingoksi.Männikkö  vaahtosi turpa ammollaan.....hullun lailla.Hän syytti ja syytti....linnaan vaan...kuulkaas lautamiehet...linnaan vaan rikollinen...linnaan...linnaan...
Se oli sinällään  erittäin helppo työ  ,koska poliisit olivat kehoittaneet syytettyä luopumaan asianajajan hankkimisesta....koska " pääset muutenkin vain sakoilla" he sanoivat kuulusteluissa ja pärjäät ilman asianajajaa  koska osaat kyllä itsekin ajaa  asiaasi.  Olet senverran fiksu ja rikoksesi on lievä.
Ja niinhän oikeus sitten etenikin.....hyvin helposti syytttäjän että puheenjohtajan  piirustusten mukaan.Itse syytetty se nuorehko mies oli lyötiin  lattian rakoon.Hänen syytelistansa oli saatu paljon raskaammaksi kuin se itseasiassa oli  ja heti näki että  tuomio tulee olemaan kova. Raskaimman jälkeen....raskaimman jälkeen...
Kello 14,00 , 24/4-1989  tuomio sitten luettiin.....vankeutta 1 vuosi,Tuomio oli ehdoton ,siis linnaa että kolahti.
Näin lautamiehen,taikka hän oli nainen,itkevän syytetyn puolesta.Naisella oli punertava tukka,sellainen 40 nurkilla, Kaksi lasta sekä mies opettajana alakoulussa. Toinen poika,se vanhempi asuu Ruotsissa  ja toinen rekkamiehenä Raumalla.
Selvästi nainen,lautamies  itki sen tuomion saaneet nuorehkon miehen takia.Nainen tiesi tuomion olleen väärän ja johtuneen yksinomaan viranomaisten kostosta syytettyä kohtaan.
Ainiin.....miksikö tämän tarinan tähän laitoin....?enpä  tiedä sitä itsekään.....
Kunhan vain putkahti mieleeni.
Sanoi;

20/12-2012.
Ekku Mattila.
selvänäkijä.
aikamatkaaja.