lauantai 9. tammikuuta 2016

Jalasjärven noita-akka ja Ekku Mattila.

9/1-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Toistan seuraavan blogini, sillä sen kirjoitin noin 4 vuotta sitten ja sivuillani on  noin 5000 sivua..........joten ......

Tulin  tutuksi Jalasjärveläisen pariskunnan kanssa ko paikassa asuessani 1987. Kävin useasti   heidän asunnollaan ja  hauskaa meillä aina oli. Puhetta riitti sekä kaffia kului.
Vain yksi pikkujuttu  ei "toiminut".
Pariskunnan  miehen vanha-äitee   asui siinä aivan  vieressä , noin  50 metrin päässä ja oli olevinaan mukamas harras uskovainen.......eikä siis  "noitia"  hyvällä katsonut.
Joka kerta kun minut näki, niin melkein ristin merkkejä teki , katsoi sillä tavalla ns vinoon ja  kintut vilistellen kipitti  tupaansa piiloon.
Nooh.
Kun kerran taas menin heille kylään , niin huomasin heti pariskunnan olemuksessa  jotakin kummaa.
He eivät kunnolla puhuneet ja jos niin tekivät juttu oli sellaista...."on ilmoja pirelly...saas näkee koska sataa....."...tyyliin...... Ja niin otin miehen puhutteluun ..ja hän kertoi näin.......
:" Vanha rouva meni aamulla aikaisin pihamaalleen  ja huomasi järkytykseen, että  pihamaalla oli kymmeniä nyrkinkokoisia   ns saunakiviä...sikinsokin...je ne oli heitetty aitan edessä olevasta puulaatikosta....."......
Ja jatkoa seurasi...
"Rouva oli kuulemma nähnyt miten minä omassa persoonassani  yöllä olin niitä nakkelemassa, koska hän kurkisti ikkunaverhon raosta . sekä selvästi tunnisti minut  tekijäksi....eikä uskaltanut ulos mennä......Ekkuhan se siellä touhusi.....noita..noita...pahahenki......"
Kyllä mua nauratti...mutta   pariskuntaa ei yhtään. Selvästi he uskoivat vanhaa akkaa ja kun sen tajusin , niin miehelle  kerroin seuraavasti.
"Nyt menemme heti vanhanrouvan luokse.......sinä kerrot että olen ottanut muutaman kiven talteen , vien ne poliisille  tutkittavaksi sormenjälkien takia, sillä niitä varmasti kivistä   löytyy ja sitäkautta selviää myöskin  syyllinen".
Niin myöskin tehtiin.....
Suunnilleen  minuutin kuluttua "sormenjälkitunnistusten" kertomisesta  vanha-akka tunnusti itse ne kivet  omalle pihalleen heittäneensä , eikä misään nimessä halua poliiseja  asiaa tutkimaan.
"Uskovainen"  olikin aika ketku.


Ekku Mattila.