lauantai 11. tammikuuta 2014

Valotunneli 1955..

11/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


 Noin kaksi vuotta  sitten kirjoitin tästä valotunnelista ja  taidan uusia sen näin Lauantain kunniaksi.
Joten :
Siihen aikaan  olin noin 8 vuotias ja asuin syntymäkodissani Alahärmässä. Oli talvi ja vanhimman pojan ominaisuudessa menin puuliiteriin  sahaamaan  polttopuita tuvan hellaan.
Sahaamani halot  olivat suunnilleen metrin pituusia ja paksuudeltaan  5-6 senttiä.Että ne sopisivat tuvan hellaan  halot piti katkaista kolmeen osaan.
Ja   niin teinkin.
Saha ,jolla hommia tein oli sellainen suuri rautaanen kaarisaha. Koska en viittinyt käyttää sahapukkia ,niin katkaisin puut niinsanotulla   "akkaintavalla"  elikkä saha jalkojeni väliin ,terä ylöspäin ja   hinkkasin terää vasten puuta poikki.
Kunnes.....
Ilmeisesti painoin puuta liian kovaa terää vasten ,koska terä napsahti poikki....plim  ja autsista !!
Oikea käteni suoraan ranteeni kohdalta osui terään ja voi että minulle tuli kiire.Heti näin kirkkaan verisuihkun lentävän kädestäni ja vaistomaisesti laitoin käteeni  ensimmäisenä löytämäni rätin ,joka oli isäni flanellipaita puuliiterin seinällä.
Ja sitten kovaa kyytiä tupaan.Suoraan kamariin ja vanhempieni sängyn päälle makaamaan.
Muistan aina miten  minun suussani alkoi tulemaan sellainen jännnä "sähköinen " makea maku ja  miten vajosin  kuin pumpulin päälle.Ensin koko huone muuttui tavattoman pimeäksi  ja hetken kuluttua todella kirkkaaksi. Jostakin hyvin kaukaa aloin kuulla kuin sähkömoottorin matalaa  ulinaa .Se oli kummallisen  tuntuista  ääntä ,sillä se alkoi aivan matalalta ja ikäänkuin portaattomasti alkoi kovenemaan ,muttei kuitenkaan koskenut korviini missään vaiheessa.
Lopulta se ääni oli todella kovaa.Vähän nykyisten palosireenien tapaan . Ja minä ihmettelin.
Tarkkaa aikaa en enää muista ,mutta jossakin vaiheessa huomasin olevani    mahallani , ylhäällä ,huoneen katon  rajassa , sängyn yläpuolella. Alla  olevassa vuoteessa makasi   nuori kloppi , kasvot niin valkoosena ,ettei päätä meinannut   erottaa valkoista tyynyä vasten. Huomasin että pojan oikeassa kädessä  oli punavalkoonen rätti. Säikähdin aikalailla kun  huomasin että se  poika vuoteessa oli itse minä ja minä killuin vuoteen yläpuolella katon rajassa.
Edelleenkin se sähköinen kumma maku suussani jatkui ja äkkiä  huoneen yläosaan , vaakatasoon ,,ilmaantui pyöreä aukko ,kooltan  noin 3 metriä  ja  siitä   tulvi todella kirkasta valoa. Valo  oli paljon aurinkoa kirkkaampaa ,mutta se ei  häikäissyt kuitenkaan  silmiä.  Valotunneli  näytti jatkuvan ja ikäänkuin samalla hiukkasen kuin kaartuvan . Ja minäpoika  aloin lipua tunneliin...edelleenkin mahallani ollen  ja kuin painottomassa tilassa hitaasti  sivuttaisesti pyörien.
Olin noin   muutaman  metrin  edennyt valotunneliin ,kun tajusin   että joku minua kovaa ravisteli olkapäästä.
Se  oli äitini ,joka oli tullut askareiltaan navetasta  ja huomannut  että makaan sängyssä, valkoisena kuin lakana.Verinen  flanellipaita oikean käteni ympärillä.
Minä tulin takaisin valotunnelista.
Valotunnelista.
Äitee  veti  minut takaisin elämään.
Kuin synnytti toisen keran.
..........................................
Silloin, en asiaa  tarkemmin ajatellut.Vasta kun aloin lukea erilaista kirjallisuutta, yli kakskymmenvuotiaana  ja varsinkin  parapsykologiaa sekä muuta "kummallista" ,niin huomasin että muillekin oli  samanlainen tilanne joskus sattunut.Tänä päivänä sitä kutsutaan rumhista poistumiseksi. Niinkuin Härmälääsittäin sanottuna.
Siis. Minne olin menossa? Täh?  Olinko saapumassa taivhaaseen? Pyhän Pietarin ethen ? Nuorena ja täysin synnittömänä.  Ainoastaan muutaman rävelinpesän rikkoneena. Tjaa....jos se  olisi sattunu vaikka ..palio myöhemmin....meinaan aikuisiässäni.....puhumattakaan ny....niin  kyl se tunneli olis ollu sellaanen mustanpimiä ja kuiteski sen päässä olis kajastanu punaaset kirkkaat liäkit.......ja  olis  kuulunu ikäänkuin  murskauskoneen kolinaa....jums.  raks...jums..raks..jums..raks....sellaasta rouhinta ääntä.....kloms....kloms...kloms...
Rouh..rouh..
Käääääääk  !!!!!!
Auuuuuuuutss...!


11/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Ainiin....mites se mun rikkimennyt ranteeni ??? Siitä paikasta   äitee raijasi mun Voltin koululla asuvan diakonissan asuntoon. "Tohtori"  kaatoi siihen avonaaseen haavaan...kamferitippoja (!!!???)....soli syränlääkettä !!...  sekä vetysoodaa....voi että kirveli tavattomasti  ja sitten kiataasi  ranthen ympärille haavasidettä.Joo.
Siinä kohtaa mun ranteessa on yhä arpi  ja jossette usko,niin tulukaa kattomhan.

Rouh...rouh...