torstai 9. helmikuuta 2017

Dystonia on ittumainen vaiva/tauti.

9/2-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Kävin tänään  Seinäjoen keskussairaalassa, yhden kaverin kuskina, joka saa joka kolmas  kuukausi   5 rokotuspiikkiä niskaansa/kaulaansa.
Hänenlaisiaan on Suomessa noin 400 ja yhteistä heille on  Dystonia. Siinä  kaulahermot/jänteet  alkavat vääntää ihmisen päätä  hallitsemattomasti   oikealle , taikka vasemmalle. Esin  pilapiirtäjä Kari Suomalainen sairasti sitä ja  Rooman Keisareista Claudius.
Juu.
Tautiin ei ole hoitokeinoa. Siihen auttaa  ainoastaan maailman voimakkaimpiin myrkkyihin kuuluva Botuliini.Se on 100000  kertaa voimakkaampaa kuin esim hermomyrkky Sariini, joka  ilman  mukana  levittäytyy ja Japanissa 10 vuotta sitten   46 kuoli metrossa ,kun Sariinia oli levitetty ilmaan.
Botuliinin annostus on  mgr/luokkaa ja yliannos tappaa tunnin sisällä. Vuosien  saatossa  Botuliinin imeytyminen  ihmisen vereen  ei ole hyvä asia ja  Englannissa  ollaankin kehittämässä  uutta hoitokeinoa Dystonian hoitoon.
Sairaan  aivoihin  istutetaan  sondi, josta  sähköimbulssit  menevät  henkilön  aivojen niihin osiin, joista päänkääntymiskäskyt lähtevät. Onnistuessaan voidaan kokonaan jättää  tuskalliset  piikkibotuliinihoidot kokonaan pois ja   henkilö pystyy jatkamaan normaalia elämäänsä.
¤¤¤
Nyt tulee outo juttu....
Tämä henkilö , mies (sanotaan häntä vaikka  Heikiksi) oli aivan terve asuessaan vanhassa paikassa, lähellä Luomankylän ns keskustaa. Noin 15 vuotta sitten hän muutti perheensä kanssa isompaan taloon, noin 6 km päähän vanhasta  asuinpaikasta. Melkein heti  Heikille alkoi  tulla outoja  niska/kaulakipuja ja kun ne lisääntyivät  hän meni lääkäriin , Kauhajoelle,  Tohtori  sanoi että se vaiva on vain laiskuutta,mene siitä töihin vaan. Kyllä niska siitä  notkistuu.
Lääkäri oli Rinne.Juu...juuupa juuh.
Noin vuoden kuluttua Heikki meni Seinäjoelle  tutkittavaksi  ja siellä tódettiin  heti , että Dystonia se vaiva on.
Siis se outo juttu tulee nyt::::
Siinä uudessa paikassa  oli asunut vanhapoika (Viljo) ja sairastanut Dystoniaa  koko aikuisikänsä ja siihen  ilmeisesti oli myöskin kuollut.  "Noituiko"  talon entinen asukas vaivansa Heikille?   Viljo  kummitteli  myös kuolemansa jälkeen entisessä talossaan. Kolisteli  vintissä  päivin/öin ja meteli  loppui vasta sitten kun vintin portaille huudettiin  että  "oo  hiljempaa siellä  Viljo".Itsekin kuulin Viljon aiheuttaman metelin muutaman kerran ja oli se  aikamoista  kolistelua/vasaran pauketta.
Viljo oli suunnitellut vintiinsä remonttia ja se jäi kesken, kun kuolo tuli.
Heikki on nyt asunut muutaman vuoden Päntäneellä, mutta   Dystonia tuli muuttokuorman mukana.
Että tälläinen tapaus.

Ekku Mattila.