sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Rautanaula laudan läpi ilman vasaraa....

30/4-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.Kun olin noin 12 vuotias, ( 1958 )niin Alahärmän Voltin kansakoululle   tuli  esiintymään  voimamies Hautaviita.
Hän iso mies, tukka sekaisin ja vaikutti  metsästä karanneelta  luolamieheltä. "Koska en ole koskaan polttanut  tupakkia, enkä viinaa  juanut, niin olen saanut  yli- inhimmilliset   voimat ja  näytän ne teillle"  Hautaviita sanoi...ja näytti.
Otti käteensä  hevosen rautakengän, väänsi sen mutkalle, samoin teki  paksulle rautatangolle, joka myöskin vääntyi. Ja voi että me kersat  ihmeteltiin  kovasti.
Sitten luokan eteen tuotiin puinen höyläpenkki, jossa  oli kaksi  puunpalaa naulattuina ja niiden väliin Hautaviiita  laittoi  laudanpalan. Käteensä laittoi paksun nahkaisen kintaan, ja  sormensä väliin rautanaulan.
Jumps vaan kuului  kun Hautaviita  iski naulan läpi laudasta  ja me saatiin mennä itse omin silmin ihmettä katsomaan.Läpi se naula  oli mennyt. Läpi.
Voi kun me  ihmeteltiin kovasti.  Ajattelimme että jos viinaa ei jua eikä tupakkia polta, niin voisimme sitten isompana tehdä  samoja  ihmetemppuja.
Niin kului aikaa  vuoteen 1969, kun työpaikassani  oli kaveri joka  kaffitauolla  iski  rautanaulan (ilman  vasaraa) laudan läpi .  Ja siitäkös minäpoika innostuin  ja harjoittelemaan ryhdyin.  Ensin kovalevyillä.sitten paneeleilla ja kun niksin  oivalsin niin lautojen läpi ja  ennätykseni kun  Turussa  1969 kakkosnelosen  läpi (5 senttiä)  iskin naulan ilman vasaraa.
Välillä oli käteni todella kipeä.  Lääkärissäkin piti  käydä kerran/kaksi.
Ja vihje  tulee:
Isku pitää  olla nopea ja samalla  raskas.  Yhtään ei saa epäillä etteikö se naula mene sen laudan läpi, sillä   epäröinti on jo häviö.  Jos  naula ei mene kerralla läpi, niin yritä heti uudelleen ja aika nopeastikin, sillä  kipu tulee  muutaman sekunnin päästä ja jos se tulee heti et takuulla  enää yritä  hetkeen(kuukausiin) aikaan.
Kuvitelkaa tilanne: iso rautanaula törröttää  pystyssä  noin  parin millin  verran lautaan iskettynä. Sinä  lyöt  naulan kantaan täydellä voimallasi.....ja  lääkärreissu  on tiedossa.  Sen takia  naulan pitää mennä aina kerralla läpi laudasta.
Videoin  aamulla  miten lyön rautanauloja  laudasta läpi muutaman kerran.  Koetin  jaata sen tänne blogiini mutten siinä  onnistunut. Jos teitä kiinnostaa  se video, niin Ekku mattila haulla se sieltä  löytyy....
Tälläistä.

Ekku mattila.