perjantai 24. marraskuuta 2017

Wanhaa kouluaikaa 1954 ja palanutta ruisvelliä oksennuksen kanssa...Bon apetit.

24/11-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.



Noin    50  vuotta olen melkein joka aamu  keittänyt ns  aamupuuron.
Neljästä viljasta , ruis,kaura,vehnä ja ohra.  Joka  toinen  aamu , suunnilleen ,keitän  riisistä ja  sekaan  laitan  lusikallisen  yön  vesilasissa  muhinutta pellavansiementä.  Tämä  voitelee vattan , eikä tartte  lääkärissä  turhaan juosta.
Pelkkää  ruisvelliä   melkein inhoan  ja  syy  tulee  tässä  ja  nyt:
Yäk....
1954 Voltin Alahärmän kansakoulussa  saatiin  useasti juuri  ruisvelliä.  Joko  keittäjä oli todella huono, taikka  muu syy, mutta  ruisvelli oli  palanut   aina  pohjaan ja  voi  aatana kun se maistui pahalle.  Mikäli ei ollut maitoa  siihen sekoittaa, niin  syömättä melkein  jäi.  Lisäksi  vellissä oli välillä  kokonaisia  klimppejä joiden sisällä  oli  ruisjauhoa  ja  ne   tarttui  kitalakeen.
Noh....yks  aamu  taas  ruisvelliä syötiin ja pahaa oli. Soinin  Eerolta  pääsi oksennnuksen tapaanen  ja  hän sylkäisi  lusikallisen  velliä  takaisin lautaselleen.  Ei ollut  mitään muuta mahdollisuutta............yääk...lattialle ei  uskaltanut....
Yääääkhf...
ja  naisopettaja  sen näki,  astui  ripeesti Eeron  vierelle ja pakotti    syömään  sen  sotkun. Minä istuin siinä vieressä  pulpetissa  ja  oli vähällä etten myös  ittekin yäklää päästänyt.   Väkisin  nielin  oman  ruisvellini  voihan    "ittu"  sentään.
Ainiin...muistakaa laittaa siihen  riisipuuroon  lusikallinen  ehtaa  voita , kuten  tiedättekin  ja  suuhun ruisleippää maidon kanssa . Näillä mennään.
Bon apetit.

Ekku Mattila.