sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

"Häh se toimii sittenkin"...sanoi Isäni autopuhelimestani.

18/3-2018.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Vuonna  1987  ostaa pätkäytin  ns  autopuhelimen , Highway  Panasonik  450  , Jappanilaaneen, painoa  noin  8 kiloa, melkein metrisellä antenilla ja  puhelimen  kyljessä oli  mangneetilla  kiinni   puhelinluuri.  Se oli  sellaisessa kannettavassa olkalaukussa ja maksoi... huhhuh....pitkälle  yli  10000 mummonmarkkaa.
Kesti  muutaman viikon ennenkuin se ns avattiin ja  sillä voi soittaa ja heti naputtelin  vanhempani puhelinnumeron ja heille  kertomaan...:
"Terve...ostin autopuhelimen...juu sellainen  puhelin joka on kiinni autossa  ja sillä voi soittaa  vaikka Kiinaan....ei tartte  lankoja, vaan  kaikki menee  puhelinlinkkimastojen  kautta taivasta pitkin.....se on  ihan uusi kek..."..
Isäni keskeytti  ja  melkein huusi.."  että mitä häh??...mitä soot menny tekemään..??..sehän on huijausta...ei  se voi toimia ilman puhelinlankoja...jaa että hä?...yli  10000  markkaako siitä maksoit...??..voi saaterin  viistoista  sua....oot aikamoinen  tomppeli...sinne meni rahas kuules...voi voi...herranpieksut..."..klig....piip..piip...piip..
Voi etttä mua itutti  ja  heti  hyppäsin  autooni, tuhatta ja  sataa Alahärmään , kotipihaani  kurvailin  että   hiekka  hetken  pölisi  ...autopuhelin  kädessäni.  Siihen naputtelin isäni numeron ja hän hetken päästä vastasi..."haloo...Mattilalla...kukas siellä??...ja  että sinä...missä nyt olet..?...aijaa  pihalla...kenenkä ??...millä mukamas soitat..??...ei  se voi toimia..valehtelet  mokoma...voi että sua on huijattu pahemman kerran....voi  voi ".
Niinpä minä  hymyillen kotitalooni   sisälle astuin, jossa  isäni  yhä lankapuhelimen  luuri  kädessään  sohvalla istui.....hämmästynyt ilme  naamallaan..."mitä   sekö  toimii...?? ilman  johtoja...mutta  eihän se ole mahdollista....
Siispä hetken kuluttua  jokirantaan astelin, tuvasta noin  150 meeterin päähän ja sielä soitin  uudelleen isälleni....ja jopa  väättyri  Härmäläänen  vihiroinkin uskoi.  "Se  toimii  sittenkin".
Sehän toimii.

Ekku Mattila.