torstai 29. syyskuuta 2022

Sotilaita pitää säästää. Turhalta kuolemalta.Vääriltä käskyiltä."Mieluimmin hikeä kun verta"

 

Vänrikki Stoolin tarinoita mietin:
kirjoittanut J.l.Runeberkg.
¤¤¤
Kuulkaas nyt:
"Näin heidän kävi,kaikki sai he vertaan vuodattaa,
oi suloista tok`` elämää, ,suloista kuolemaa,!
Ken täällä horjuus vanhuuttaan,!
Ei, nuorna kuolla eestä maan,
ja kunnian ja kuninkaan,
sep`` olsi ihanaa!.
¤¤¤¤
Olen aina ihmetellyt ihmishenkien/sotilaitten turhaa haaskaamista taisteluissa. Päällikkö on antanut käskyjä, hyökätä avoimen suon yli, vihollista vastaan, hyvin varustautunutta vihollista ja sinne he jäivä. Suomalaiset sotilaat. Turhaan kuolemaan. Väärillä käskyillä. Melkein 500 turhaa kuolemaa. Miksei kierretty suo.? Miksei ?
Tälläisiä turhia kuolemia on Suomen sotakirjat täynnä. Turhia kuolemia.
¤¤¤
koko 1700-1800 luvulla oli "ihanaa kuolla puolesta maan"...Nuorkaiselle kuolla kuuluu.....kun hällä vielä, kutrissa tuoksuavat, kuohkeat kukkaset maan....joukon eessä......ah ihanaa.....Sven Tuuvakin......se luoti osui maaliinsa...suoraan sydämeen...ihanaa..ah ihanata...".
¤¤¤
Ja askat sanon minä: Mitä ihanata siinä on kun nuorukaiset, he parhaassa iässään olevat, ryntäävät kuolemaa halveksuen , väärällä käskyllä, suoraan vihollisen luoteja päin....suoranaista itsemurhaahan se on...."nuorukaiselle kuolla kuuluu"..... Ja sitten siinähän he makaavat. Maassa tuskasta kiemurrellen, suolet mahastaan valuen. Päät hajalla. Jalka siellä täällä. Käsi roikkuu puun oksalla. Lämmin veri lätäkköön valuen.....tuskan parahduksia tienoo täynnä.....onko se ihanata ??
¤¤¤
Ei ja ei. Sotilaita pitää säästää. Kaikin keinoin. Kuten "Söötsillikin" sanoi; mieluiten hikeä kun verta....se on oikeaa puhetta. Oikeaa puhetta.
¤¤¤¤
Ei mulla ny muuta.
Ekku Mattila.
Nasiiri.
Clairvoyant.