sunnuntai 25. joulukuuta 2022

Jokos se Joulu män?

 25/12-2022.

Ekku Mattila.

Nasiiri.

Clairvoyant.

¤¤¤

Jokos  se Joulupukki  on käynyt? Meillä se  tulee sillai salaa kun ketään ei ole kattomassa, niin  että käy  nakkaamassa  lahjapaketit   olohuonehen  kuusen alle. Sitten  me  ollaan niin hämmästyneitä  ettäh....ja  eikun  pakettteja  availemaan.  Tuntuu  siltä että  viimejoulustakaan ei ole kun  muutama  viikko, kuukausi-kaksi  korkeintaan ja nysse  taas  oli ... Niin se  aika  vaan menee mutta senkun, Samassa  veneessä ollaan me  kaikki. 

Aamulla kävin  ekalenkillä  jo  aikaasin  kävellen  ja  sitten   toisen kerran  hiihtäen hangilla  hilijalleen. Olen aina  tykännyt  hiihrellä, jo pikkukersasta  lähtien. Silloon  syntymäkunnassani  Alahärmässä, keskellä  pitäjätä  kaikki  liikkui, niin  nuaret kun vanahakkin. Kouluunki mentiin  talavella  joko hiihtäen, jos sukset oli  ehiät  ja  suvikelillä jalakaasin. Oman polokupyärän sain  kun olin (1961)  jotakin  15 ikääneen. Soli  Isäni  vanha Jaguaari, sininen ja  aika hyväkin kuitenkin.

Mopoa  ei mulla ollu koskaan, nimittäin omaa. Välillä sain ajaa  Isäni   Simsonilla, sekin oli sinivalakoonen ja pelasi huonosti. Muutaman  kerran kun Isä  sillä lähti ns  viikkokuntaan  töihin  muualle  kuntaan, Sunnuntai-illalla  ja palasi takaasiin  Launtaina  keskellä  päivää, joskus  taluttaen  Simsonia. Soli mennyt rikki ja  Isä  sitä  retuutti   taluttaen hamphat  irves. Kerran koetan  sitä jopa  mukamas korjatakin, mutta  eheii....se  paheni vaan ja sitten se   raahattiin  Kalliokosken Aarnelle, jolla oli  Voltin  pyöräkorjaamo ja  myöskin  myikin  kaikkea  liikkuvaa  ja  osas korjatakin  niitä.

Eimutta kuulkaas: Ainakin meidän piha on niinmaan ittumaaneen  ettäh. Kun oli  muutama päivä  sulakeli ja  pihalle jäi autojen renkaista syvät  jäliet ja kun pakkanen  pani, niin  nyt  piha on kun jäätynyttä  lasi-betoni-terässotkua. Jo kävellenkeenkään  ei meinaa  pystyssä pysyä jakun autolla  ajaa niin kolajaa-kalajaa  niin  ettei meinaa  pipo  päässä  pysyä.

Näin: 

Ekku Mattila.