lauantai 8. huhtikuuta 2023

Mää Wanahoja aigoja nyt muistelen..

 8/4-2023.

EKKU.

Nasiiri.

Meedio.

Clairvoyant.

¤¤¤¤

Nony......seisoskelin  tunti  sitten tuolla   pellolla  ja  .......nonniiiih...noin  300  metrin  päässä  kääppäili kaksi kurkea. Aamulla, kuten  aikaisemmin  kirjoitin , näin   kuuden paikkeilla , 10:kunta  töyhtöhyyppää, joten kevät on  tänään virallisesti ns avattu. Jo  Alahärmässä  syntymäkodissani  oli  mahtavaa  kuulla  ja nähdä  kurkien   keväisin tulevan pelloille. Ainakaan siihen aikaan ei, en ainakaan muista,  töyhtöhyyppiä   näkynyt. Voi olla  että sekoitin   (1950-1953)  ne linnut  variksiin-harakoihin. Mutta  ne kurjet.  Ne oli ja on yhä mun  ekakevääntulon  hetki. Ties vaikka muidenkin.

Ja sitten kuovet.  Jo aamulla  varhain ja  illalla  myöhään, jopa  yölläkin  myöden, pesintäaikaan  niiden ääniä kuului.  Kuovihan pitää jumatoonta meteliä ennen laskeutumistaan. Jokku  lintutkijat ja  ittekin olen samaa mieltä, sanovat  sillä  metelillä ennen laskeutumistaan  maahan, ilmoittavan muille  linnuille , että tämä paikka kuulkas on mun...menkääs muualle hortoilemaan. 

Kuovet ovat aika kovia  puollustamaan  pesiään. Varsinkin  niiden  munia .Pikkukersana, siinä  5-6-7-8-9-ja  vaikka  vanhempanakin, kun moltiin  kesällä  pelloilla seikkailemassa ja kun  havaattiin  maassa  kuoven pesän, niin  eikun munia syömään. Äitee oli meille sanonut että äläkää  jokaasta  munaa  syökö, ottakaa noin puolet ja me  tehtiin  niin. Linkkuveittellä  munan   kumpaankin  päähän pienet reijät ja eikun toisesta päästä imemään.....spluuuuuuuuutps.  Oli ne mukamas  sitten hyviä....nam.

Paitti ei yhyren kerran.Oltiin  kans loppukesästä kuoven  munia  vohkimassa ja tehtiin saman tutun  offnsiivin ja  sitten  imemään munan  sisällön kurkkuun......muttaaaaaaaaa...Se muna oli vissiin päässyt  happanemaan, taikka  muuta  mätää  täynnä ja kun  sen  hotaasin  kurkkuuni.....kuului  yägläääääääääääääääääh....ja  koko  monjä  lensi suuressa kaaressa  pellolle. Kyllä Mattilan Penttiä, Kalliokosken Urpoa  ja Kanhkan Mauria sitten nauratti. Mua taas ei.

EKKU.