sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Elämä oli ja elämä meni........yksi räpäytys.

 30/4-2023.

EKKU.

Nasiiri.

Meedio.

Clairvoyant.

¤¤¤¤

Hyvää päivää  teille. Plarailin, kuinkas  muutoon, vanhoja  lenkki-päiväkirjojani, joita olen ns pitänyt  vuodesta  1973 ja sama  tahti jatkuu  yhä  tänäkin päivänä. Vuonna  1986, 30/4 oli Keskiviikko , kun puhelimeni soi  ja siellä oli  Nurmolainen M. Aromäki, joka kutsui mut sinne  käymään, heti ja niin mä teinkin. Hän kertoi  että heidän sukulaistyttö,   19  vuotias oli  sairastanut kovaan kuumeen, useana päivänä  yli 40 astetta,saanut jonkun  aivohäiriön ja  maannut  sairaalassa ns  kasvina, eikä lääkärien  mukaan enää mitään toivoa  enää ollut.

Ja  sinne sairaalaan  mentiin. Se oli  Kortesjärvellä siihen aikaan. Joku  hoitopaikka . Tyttö makasi vuoteellaan  yhdessä huoneessa  yksin, ikkunaverhot  tiukasti kiinni  vedettyinä  ja päällle  sälekaihtimet. Vain yhdessä nurkassa  oli pieni  valo, pöydällä  ja koko  huone oli  puolihämärä. Ainoa  ääni ,  spuuh...spuuh, kuului  potilaan  "rautakeuhkosta", happea  hänen  keuhkoihinsa  menevästä  koneesta jonka  toinen pää   meni  potilaan  kurkkuun , happea  antaen. Huone oli  kamalan hiljainen. Kuin  hauta.  Kuin hautakammio.

Hänellä  oli silmät  tiukasti kiinni. Aloin mittaamaan hänen auransa  korkeutta  ja se oli  hämmästyttävän  korkea, noin  30 senttiä. Yleensä  pahasti  sairaan  ollessa ,kyseessä  vain  muutaman sentin. Annoin parannusta  hänen  auransa kautta  noin  5 minuuttia kunnes.........

Hän avasi silmänsä  Ensin toisen ja sitten molemmat. Kysyin:  voitko  räpyttää  silmäluomiasi ja hetken  kuluttua  hän teki niin. Kysyi  ääneen  ....yksi  räpäytys  tarkoittaa kyllä ja  kaksi  räpäytysä ei...Kysyin...haluatko että  tänne  huoneeseen  joku  tuo radion?....hän  räpäytti silmäluomiaan yhden kerran....Kysyin  oletko varma ?....  ja taas  sain vastaukseksi  yhden  räpäytyksen....toistin uudelleen....haluatko tänne  radion josta  kuuluu  musiikkia ja muuta  ääntä?.....vastasi  yhdellä  räpäytyksellä.  Sitten kysyin  onko  parempi ettei  tänne tuoda radiota  ??   ja  sain  kaksi  räpäytystä.Voiettä M. Aromäki  oli  iloinen. Hän itki onnesta. Ennenkun lähdettiin  sanoin    että haluatko että tulemme  taas  täällä   käymään ja  vastaus oli  .....yksi   räpäytys.Menimme  toimistoon jossa oli  yksi sairaanhoitaja jolle sanoimme että olisiko  mahdollista saada  sairaan  huoneeseen  radion  josta kuuluu   musiikkia  ym  ainakin  päivisin. Hän heti  haki radion , jonka vei  sairaan  huoneeseen  ja jätti sen ns  auki.Ja me  lähdimme  tyytyväisinä. 

Jaatkuu:

Tulimme 3  viikon  päästä uudelleen  sairaan  luokse, menimme  tuttuun  huoneeseen, mutta  ....!!?? huone  oli  puoli pimeä, verhot  kiinni  ikkunoissa,  sälekaihtimet  edessä, eikä  radiota  näkynyt  missään. Kummastelimme ja menimme  ns  johtajan luokse joka sanoi  jäätävällä  äänellä..." on ihan naurettavaa edes ajatella  että  tyttö  mukamas jotakin ymmärtäisi....hän on  loppuikänsä  kasvi....ei ikinä siitä toivu...ei hän mitään kuule  eikä tajua....mukamas  silmiään  räpyttää  vastaukseksi...naurettavaa.....musiikkia  hänelle.....voi  herran tähden.....kaikkea  sitä  kuulee"

Niin menimme  pois. Otimme  illalla yhteyttä  tytön  vanhempiin ja he  sanoivat. On uskottava  lääkäreitä.Lapseltamme on kaikki  toivo mennyt. Kaikki.

EKKU.

Vajaan vuoden kuluttua  tyttö  kuoli. Toivonsa menettäneenä. Kasvina  lääkärien  mukaan. Olivatko  lääkärit  väärässä?  ..yksi  räpäytys.