tiistai 20. heinäkuuta 2021

Oli se kuulkaas aika temppu Empulta...

 20/7-2021.

Ekku Mattila.

Aikamatkaaja.

Clairvoyant.


Jopa  ilma  viileni huomattavasti etten sanoisi ja se on ihan hyvä. Nyt voi taas  enee kirjoitella  täällä  meirän talon   toisessa  kerroksessa, joka  hellepäivinä on ja  varsinkin illalla  kun aurinko  tähän seinään paistaa  aika  kuuma.

Siis:

Aamulla  täälä kävi  tuttu  Alahärmälääneen ja kuinkas  ollakaan  , kuten aina    mentiin  niihin Wanahoihin  asioihin/juttuihin/tapahtumiin, silloin ennen  kun moltiin  nuaria   ja  virkeitä.  Niilo  yhä ihmetteli  sitä mun temppuani, kun  olin  Alahärmän komiata  kivikirkkoa  sisällä  maalaamassa  Salon  Kalevin tyäporukas. Silloon  oli  kesä ja  vuasi  1961 ja mä  melekeen  16  vuatias  motipää  kolliuros.

Ruakatunnin  aikana siihen  tuli  pari/kolome  viarasta  miästä  ja  kun ne  kuuli  jotta  moomma  aitoja  Alahärmälääsiä, niin  yksi sanoi jotta  toristakaa se.....kiivekkää tuonne  kirkon torniin  ja  koskettakaa  risitiä kärellännä...ja mä  sekä Perämäen Pentti  sinne  heti  mentiin. Ensin  kirkon takaovesta  sakastiin, sieltä  kiviportahia  ylös, sitten  ne  muuttuivat    suaraan ylös  nousevaan  hirsitikkaisiin  ja siinä  vaiheessa  Pentti  jätti  homman ns  kesken  ja mä jatkoin  yksin.

Kun tikkaaat  loppuivat  siinä  oli sellaaneen  kapia  tasanne jonka  eressä oli   vinottain oleva  pellinen  luukku ja sen  tällä  pualella  rautaaneen  kahava  sekä  kettinki, jonka  toinen  pää   oli  sen  luukun vierssä olevassa  hirressä  kiinni ja  toinen  pää  siinä luukussa.  Kesti hetken aikaa  ennenkuin kässäsin  jotta   työnsin  varovasti että se luukku  meni  ulospäin, siten käännin sitä  varovasti   niin  että sain sen verettyä tornin  sisäpuoelle  , laskin  sen   lattialle  ja kurkistin  luukusta  ulos......Kääääääääääk.

Voi että......totta  umalavita....!!....tuntui  että oon  taivaassa    pilivien  yllä  ja   jos suaraan sanon niin mua alakas  sillai hallottamaan, joka  on sanana samaa ,  että  huimaamaan  ja  niinku  peliättämäänkin vallan.....mutta  en  minäpoika  kesken hommaa jättäny.....e.

Syrän  kovaa  pompottaen  kiiparoittin sitä luukusta  ulos ja huhhuh....koetin olla  kurkkaamatta  alaspäin ja  luukun  vieressä  olevia  rautaasia, heikon näköösiä  tikkahia  ylös   4-5  meeteriä ja eteen tuli koroke jolla  risti  seisoi. Muistan  aina sen  tunteen mahassani koska  että olisin  onnistunut koskettamaan  sitä ristiä, niin mun   piti  aikalailla  mennä  takaviistoon   koska  se  koroke  oli ainakin 50-60 sentiä  ulospäin, jossei eneekin   ja kurkottaa  aikalailla  ylös ja  niin se onnistui...huhuh...

Kapusin  alas  siihen luukun kohtaan, siitä sisälle   torniin,  vedin  luukun  kiinni ja  sivuplee. Takaasin  kapusin jo  niinmaan  tyytyvääsenä että.....koska  toristin niille  vierasmaalaisilla  ettoon  Alahärmälääneen  enkä pelekää sitten mitään.......mutta....Kun  tulin  sakastin ovesta  pihalle  siellä seivoi  mun/meidän toinen  pomo  Salinin  Lauri, joka  oli  torella  umalattoman kiukkuuneen   etttääääääääH !  ja hän huusi  naama  punasinisenä:

"Emppu (mua  kutsuttiin  siihen aikaan empuksi)  "....josset  ole  Väinön ja  Martan   poika  saisit  heti paikalla  lopputilin.....mee  äkkiä  kotiis......pirä  loppupäivä vapaata......voi ettoot  tollo kun tuallaaseen tempun menit kuule tekemhän".

Ekku Mattila