sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Että(kö?) Jumala(ko) auttaisi ketään urheilusuorituksessa. Höpö höpö.

 7/3-2021.

Ekku Mattila.

Aikamatkaaja.

Clairvoyant.


Paistoin  äsken    20:nestä kananmunasta  11  munakasta, söin  yhden  +  banaanin ja  nyt   meinaan  ottaa  kantaa  urheiluun sen eri muodoissa. Teeveestä   tulee  nyt just  näinä päivinä  hiihtoa ja  sen  "loppusuoritukseen"   olen jo  monta  vuotta  kiinnittänyt  huomioita. Aikoinaa sen  ns  tyylin  aloitti herra  Kirvesniemi/muut  suomalaiset  20 vuotta sitten ja se on  tälläinen. Heti  maaliin saavuttuaan nakataan ittensä  maahan pitkin pituuttaan  ja  siinä läähätään  rinta kohoillen että kattokaa ny.....kaikkeni  mä tein, enempää en olsi jaksanunna. Sitä samaa    tyyliä  jatketaan  tänäkin päivänä, niinkuin  tänäänkin  teeveessä nähtiin.Tottakait on eri asia  jos  todella  on hiihtänyt ittensä  ihan puhki, muttei silloinkaan "tarvitse"  maahan  heittäytyä. Riittää kun nojaa  sauvoihinsa hetken aikaa. Kyllä se siitä  pulssi  rauhoittuu  parissa minuutissa, sanon minäkin, joka  on aikalailla  harrastanut  eri  urheilulajeja. Tämä  nyky/some/netti-maailman  maahanheittäyminen  on  vaan  piintynyt  tapa hiihtäjlle   ja näkeehän  sitä myöskin  ns  kesälajeissakin.Tekee  mieleni sanoa  kuten  Paavo  Nurmikin, joka näki  maratonin maalissa  maahan  sammuneita  kilpakumppaneitaan  ja  sanoi : "ovat  huonosti hariotelleet".  Eilen illalla  kun seurasin hallikisoja niin siinäkin  näkyi  heitä  "sammuneita" jopa  1500  metrin  juoksun jälkeen. Jos ja kun on  kunnossa niin ei tartte  maahan  romahtaa .

Ainiin.....sitten seuraava: Kun aikoinani  harjoittelin  veteraanien  tuleviin  kisoihin niin  minua  valmensi  toimittaja/kirjailija/juoksuvalmentaja  Oskar  Reponen. Hän sanoi......"Ekku ....muista aina  harjoitella  esim 100  metrin kilpailuun niin  että se matka olisikin 110  metriä.....taikka  200  metrinen  olisikin 210  metriä....400  metriä  410  metriä....800  olisi  810  metriä  ja  niined. Kun  sitten osallistut  kilpailuihin  niin  maaliviivan lähestyttyä  sinulla on yhä  kirivoimaa  tallella sen  maaliviivan  ylitettyäsikin  ja  oma vauhtisi on vielä  tallella . Muuten  voimat  vähenevät   huomaamatta  10 metriä ennen  maaliviivaa. Sen sanon että oli  Reponen  sitten  viisas valmentaja.  Rauha  hänen muistolleen.

Ja  se kolomas   tuloo ny:  Vaikka tästäkin aiheesta olen   jo aikaisemminkin kirjoittanut  blokiini  ja vaikka sen  jälkeen  yksi  "tekouskovainen"  suutahtikin  luettuaan  kirjoitukseni , niin  uudistan sen.............Moni urheilija  ennen  suoritustaan  nostaa  joko  sormensa  ylös  taivasta  kohden, tekee  ristinmerkin  , taikka  muuten  mumajaa  jotakin ja näin tekemällä luulevat/uskovat/vaativat Jumalalta apua hänen  suoritukseensa, jota  olen aina  ihmetellyt. Olen aina sanonut/kirjoittanut  että jos  Jumala  "kuulisi"  joidenkin  itselleen omakohtaista   apua ,puhumattakaan että  se urheillessaan  ns  toimisi, niin silloin(han) Jumala  olisi  ihan  tuikitavallinen   ihmis/persoona. Ei Jumala  ketään auta  hänen  urheilusuoriksessaan.  Asia on  ihan eri  jos  mennään   siihen  Wanahaan VT-aikaan, jossa  Israelilaisten apuna  oli   suuri  "apulaaneen" ,  itte  taivhan Jumala.

Eiksjuu?

Ekku Mattila.