torstai 18. maaliskuuta 2021

Melkein yksityisetsivä Ekku Mattila.

 18/3-2021.

Ekku Mattila.

Aikamatkaaja.

Clairvoyant.


Plarasin taas vanhoja  asia/päivä/lenkkikirjoja  monen vuoden   takaa ,  juuri  Helsingin  aikana   ,jossa  asuin  kaikkiaan   19  vuotta. Tein useita  eri töitä , jo  sen  takia koska  siihen aikaan  1966  jälkeen  töitä aina  löytyi  jos vain halusit   Helsingin   Sanomista  etsiä. Hesari   tipahti   niinkin varhain kun 04,00  oven postiluukusta   että kolahti  ja  heti  sen   levitin  keittiön pöydän ääreen ja työtä annetaan  kohtia  lukemaan.

Ja kaskas......Yksi   firma , Heiskanen ,Mikonkadulla, ihan  Rautatieasemaa  vastapäätä  haki  nuorta armeijan käynyttä  miestä   koulutettavaksi  yksityisetsiväksi ja  hetihän minäpoika  siitä innostuin , ratikka kolmosella  kolistelin  jo kello 08,00  Pitkääsiltaa  pitkin  Mikonkadulle , oikean  ovenkin  löysin, soittokellua  painoin    riiiiiiiiiiip  ja kun ovi avattiin minä siitä sisälle astuin. Ison pöyrän takana istui sellainen   , noin   50;nen mies , pikkuisen päästä  kaliu, pulisongit ja pienet  viikset ,  syntymämerkki  ihan nenänsä vieres.  Soli  puolikuun  kokoinen, noin  5 pennin  luokkaa, se  merkki meinaan.

Niin me   kurkotellen ensin päivää  sanottiin,  pöyrän toiselle puolelle  istahdin  ja  työhönottotilanne/haastattelu   alkakoon: " Vastaa heti  mitä mieleesi  tulee kun esitän jonkun kysymyksen hän sanoi..." Puukko...sanoin terävä./....kuu...pyöreä/...sielu.....ikuinen/.....lapsi....vauva/....murha....väärin./..punainen...aurinko).....(kalpea.....vaalea.)....(tuska.....kokemus)....(ase....vaara)....(makkara....metfusti)....(sokea....ei näe)....(ukkonen....ääni)....(sydän...lämmin)...(.herra....johtaja)....(varas....rangaistus)....(silmä...kyklooppi)...(kumi. ..venyvä)....(tyhmä....väite)...(.rikki...hajonnut)....(neula....pistää)...(rikkaus....toive)....(karvas....maku)....(tappo......väärin)...(sydän...lämmin)....(nunna...munkki).....(uni....yö).....(synnytys....sairaala)....(hammas....särky.)...(kuolema...loppu)....(sinä...minä)......

Samansuuntaisia   kysymyksiä  hän esitti  yli  200 ja joka  kerta vastatessani merkitsi  jotakin  pöydällä olevaan  lehtiöön. Kun kysymyksiä ei enää tullut hän keskittyi lukemaan   vastauksiani , 10  minuuttia ja  toisenkin ja  kun luulin etten pääsekään etsiväkoulutukseen ja  nousin  ylös  tuolistani ja  kävelin  ovea kohden jän  sanoi..."minne menet??....sanoin  että  pitää vissiin  mennä.....hän sanoi......sopiiko  että tulet  huomenna  tänne  toimistoon ja alamme  yksityisetsiväkoulutuksenne...??

Suostuin ja  niin alkoi  minulla  9 kuukautta  kestänyt  koulutus, josta olenkin  jo blokissani  kirjoittanut ja  saattaa olla että  palaan  siihen aiheeseen  joskus  myöhemmin, taikka sitten en.

Ekku Mattila.