keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Marco Polon matkat...jees.....

 26/10-2022.

Ekku Mattila.

Nasiiri.

Clairvoyant.

¤¤¤¤

Nopäivää:  kaikkihan sen tietää että  olen lukenut  paljon,  todella paljon  ja etupäässä  henkilöhistoriaa, muistelmia, muistelmia ja  taas muistelmia. Ns  romaaneja  en  niinkään. Olen aina halunnut  saada  tietoa,  jo tapahtunutta   ja  panna muistiin , nuppini sisään. Yksi  henkilöhistoriakirja, jos  niin voidaan sanoa, on ylitse muiden...Marco  Polon (1300  luvulla )  matkat. Hän  matkusteli setänsä/muiden kanssa Kiinassa  1300  luvulla  ja  takaisin tullessa kirjoututti matkastaan  kertomuksen, josta  kiistellään  yhä  .Yksi  syy   epäilyihin  on se  kun Marco  ei  sanallakaan maininnut Kiinan  muuria, eikä  Kiinassa  olevaan setelikantaan maksuvälineinä.

Nooh.  Olen  kirjan lukenut  viimeksi  1991, kannesta niinsanotusti  kanteen. Sivuja  oli  noin 1000. Nykyisin saa  kirjaa kyllä  netistä ,  450  sivuisena, mutta siitä on poistettu "mahtavimmat"  Marcon  tarinat. Yksi on ylitse muiden. Olkaapa  hyvät:  Marco  oli  vieraana  erään mahtavan  johtajan  temppelissä  vieraana, tutustui talon erääseen  naiskaunottareeseen  ja  tuli yö , tuli aamu  ja Marco  oli tyytyväinen. Köh.  Sitä köhhiä  jatkui  muutaman yön-päivän, kun talon  rumin, vanha  , "käytetty" nainen,  kuulemma  akka,  tuli  vähän kateelliseksi.  Tuumasi että jospa  hänkin....köh.

Makuukammari oli  sinäyönä  täysin pimeä.Niinkuin  naarasnorsun......xxxx...juu. ja Marko  makuukammariin  asteli. Kului  se yö  ja  tuli  aamu ja Marco  oli tyytyväinen.....jees...sanoi  ja meni  naamapesulle. Kesken  pesun hän  haavaatti  miten  sen pimeän makuukammarin verho  aukeni ja siitä  ulos astui se.....ristuksen  ruma , vanha, ryppyyneen  akka.......Hän oli  salaa  luikerrellut makuukammariin, sopinut ensin sen nuaren naisen kanssa, että josko  vaihretaanko ....persoonia   eres  yhdeksi  yäksi..........ja...ja......köh.

Mm   tämä kertomus puuttuu  siitä nykyisestä  Marco Polon lyhennetystä kirjasta, sekä paljon muita.

Jaatkuuuu.

Kerran  Marco meni yhteen  rakennukseen joka  toimi  jonkinlaisena  lääkärikeskuksena. Potilaat  astuivat yksi kerrallaan  huoneessa olevan suuren peilin  eteen. Tohtori  meni  peilin  toiselle  puolelle ja  alkoi kertoman mikä  sairasta vaivasi. Noh Markoa  kovin kiinnosti, meni  tohtorin  viereen  peilin taakse ja.......hämmästyi  suuresti...Näkyi  selvästi  potilaan  koko  kuva, mutta  ns luurankona  vain.Pankaas nyt arvaammaan kuulkaas: Oliko  koko tarina  vaan  Marcon mielikuvitusta vallan, vaiko  se oli  tositapahtuma, jossa  tapahtui  rongtenlääkärin  tutkimus. ??..1300 luvulla??!.Jees.

Ekku Mattila.