torstai 23. marraskuuta 2023

Oli se putnikki sitten ihimeellinen näky ja teevee Alahärmän Voltin kaupan näyteikkunassa, sisäpuolella....1957....1960...

 23/11-2023.

EKKU.

alias:  Jukka Pekka  Mattila.

puh; 0466840923.

Nasiiri.

Meedio.

Clairvoyant.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Luurasin äsken teeveestä ohjelmaa  kuulennoista-ym  rakettijutuista ja   tuli  mieleeni  vanahat  ajat  1957, Alahärmässä, illalla  kuuden nurkilla, kun  Neuvostoliittolainen  sputnik  kiersi  maapalloa. Ilkka lehdessä ja  ratiossa  kerrottiin  tarkasti  koska  se putnikki  tulee Suomen  ylle, koska ja  jos  pilviä  ei ole niin se näkyy  kirkkaana hithasti  liikkuvana  pisteenä.

Ja minä  silmät  tarkkana, pää takakenos  taivasta kohoren,  orottelin meirän koron pihamaalla. Hain  välillä  puuliiteristä  halakoja   tuphan  vietäväksi, sylissäni  pitäen, kun näjin  sen  putnikin   tulevan taivaalla, Syriäsen  Matin  talon suunnalta ja niin minä  innostuin, että halot nakkasin maahan, juoksin  tupaan ja kovalla  äänellä  huusin,,.

nysseputnikki näkyy....

Ja kaikki  pihalle sitä   ryntäs  toljottamhan. Oli se  ihimmeellinen  näky. Oli se.

Ja nyt  mennään  ensimmäisten televisioitten  saapumiseen  meirän kylälle. Ensin, taisi  olla  kans  vuosi  1958-1960 kun  teevee  tuli  Voltin  kansakoulun  lähellä  olevan  kaupan ikkunaan ja  me  sitä  luuraamaan. Ohielma alakoi  illalla  kuuden nurkilla ja kesti  noin  tunnin-toista, etupäässä  mainoksia ja  piiretttyä näkyen. Monena   iltana  käytiin  kaupan näyteikkunassa   teeveetä  katsellen..

Kunnes:

Kankhan  Maurin, meidän koulukaverin  isse  ostaa pätkäytti  teeveen. ...1960..kun olin 14  v....ja  ah  sitä iloa  ny  meille kersoille. Monena  iltana  juostiin  Kankhan Maurin  talolle  teeveetä  luuraamaan, niin  että  illalla kun sen ohojelma  loppui, niin  Maurin isse  näytti meille  teeveessä  olevan  sellaasen punaaseen napin, sanoen..kun  lähärette  kothiinna, niin  painakaa  tuata  nappia, että teevee  sammuu......

Jo  1960  vuoden  lopulla  teeveen ohjelma kesti jopa  24,00  saakka  ja  loppui  Finlandia musiikkiin.Melkein joka ilta  tuli lähetys- sähkökatkoksia  ohjelman  aikana, jopa  tunninkin-toista ja  aiaiaia  kun meitä kolleja sitten  harmitti.  Vielä enee kun  Maurin isse sanoi meille  kovalla äänellä.......................On paree  jos että niin palio  täällä  juakse.....iltaasin.....sanokaa  vanhemmellinenne  että ostaa   kans  taaveen.

Ekku  Mattila,

näin  muistellen.