keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Vahinko ei tuu kello kaulassa..kilikilikilikili.....vaan se voi yllättää pahemman kerran.

 27/1-2021.

Ekku mattila.

Aikamatkaaja/

Clairvoyant.


Samrahujat  sentään..........Muutama päivä sitten   tuumasin  ajavani  vanahalla MF:llani  lunta   pihalta pois  ja   siispä  toimeen. Välillä  traktorin  ns  starttaaminen  ei onnistu suoraan  hytistä ,johtuen  vanahoista  johroista  ja senpä  takia  sen pitää käynnistää  strattimoottorin kyljestä joka  on kuskin puolella moottoria. Se onnistuu vallan hyvin  kun  tökkää  starttimoottorin  päässä  olevaan  kahteen ns johdon napaan,  vaikka   kiintoavaimella  .  Hetken  sätii   kipinöitä  mutta sitten  traktori  käynnistyy.

On vain yksi  seikka  ja  todella  tärkeä . Pitää  muistaa  laittaa  traktori  ns  vapaalle  , siis  ettei  siinä ole  mikään vaihde päällä. Sillä    jos  vaihde on päällä ja  sen käynnistää  "vippaskonstilla"  niin  saattaa  käydä hullustikin. Tiedän ainakin kaksi  sellaista tapausta ja  varmaan monikin  teistä siellä ,että  on tapahtunut  kuolemaan  johtavia  tapaturmia  juuri  tuollaisella  tyylillä  traktoria  käynnistäessä. Jos  kone alkaakin  liikkumaan  käynnistyshetkellä  ja  esim takapyörässä on kettingit, niin  ne voi tarttua  käynnistäjän  vaattteisiin/haalareihin  ottaa  kiinni  ja  sitten........tulee  "R.I.P.     ja   ruma  sellainen. Henkilö  pyörii  takapyörän mukana.........juu......aiaiaiai....

Noniin.  Minulle  meinasi sattua  suurvahinko. Olin senverran laiska  etten    noussut  traktorini  hyttiin  tarkistamaan  että  vaihteita ei ole  päällä , vaan  tarkistin sen  asian  kurkottelemalla  avatun oven kautta ja  luulin  että vaihde on vapaalla......Seisoin  takapyörän  edessä, missä  on kettingit ja  tökkäsin  kiintoavainta  starttimoottorin  toiseen päähän........fruuuuuum......fruuuuuum.....kone  sanoi ja  samalla  lähti  iloisena  eteenpäin  . Huomasin heti että  oikean jalkani  haalarin  puntti (lahje)  tarttui   kettinkiin  ulkoreunaan  kiinni  ja   pyörä alkoi  liikkumaan  eteenpäin.  Onneksi  minulla  oli  siinä koneessa  ns hidas  ykkönen päällä ja  ehdin  kiskaista  jalkani  irti  ....riiits......sekä  vasemmalla  kädelläni  väänsin päävirtakytkimen  nolla-asentoon.

Vielä tänäänkin  oikea   kinttuni  on arka ,  tummahko , sekä naarmuinen.  Yksi  haava on niin syvä ettei se meinaa  ittekseen mennä umpeen  ja  voi olla  että  joudunkin  menemään  plääkärille  sen  ompelemaan  umpeen. Mitäs  taas  tästä opimme ?...Vahinko  ei tuu  kello  kaulassa, kilikilikilikili.....vaan se  saattaa  pahasti yllättää  . 

Ekku Mattila.