lauantai 16. toukokuuta 2020

Lentohaalarin arvoitus 1943.

16/5-2020.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Vuonna 2012 kirjoitin plogissani tapahtumasta , joka sattui 1943 sodan aikana , Sallan lähellä olevalla Petäjälammella , Onkalontien lähettyvillä.
Venäläinen lentokone ammuttiin alas , valkoisen pikkunuolen osoittamaan suohetteikköön ....plums.
Koneessa oli 4 lentäjää , joista 3 kuoli heti maahansyöksyssä , mutta yksi jäi eloon. Kuitenkin senverran pani vastaan Naganillaan ,että Suomen sotilaiden oli pakko nirhata iivanalta henki pois. Romu kuljetettiin tiesminne , sotasaaliit jaettiin ja kylillä puhuttiin tapahtuneesta vielä pitkään.
Yhden "muistoesineen" , jossa oli muutama reikä , otti kyläläinen kauppias , laittoi sen visusti vaatekaappiin , jossa se oli 1970 luvulle saakka. Yhtenä Helmikuun aamuna hänelle tuli vieraita . kaksi henkilöä, jotka puhuivat "huonoosuomee". Kysyivät onko se sotamuisto talossa tallella ja kun kuulivat että on , niin ostivat sen.
Kyseesssä oli lentohaalari , hienoa nahkaa/turkkia , valkoinen korkealla kauluksella. Olen aina ihmetellyt kuka sen lentohaalarin omisti aikoinaan .Hänen täytyi olla tärkeä mies koska haalarin perään laitettiin miehiä vielä 40 vuoden päästä.



16/5-2020.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.