perjantai 7. toukokuuta 2021

Kaatopaikat olivat, ainakin ennen, todellisia aarrepaikkoja.

 7/5-2021.

Ekku Mattila.

Aikamatkaaja.

Clairvoyant.


Päivää taas.

Kun  tässä  näköjään taulujen   aiheessa/maailmassa olemme ny ,en millään malta olla kirjoittamasta  samaan aiheeseen  liittyvän tositarinan, jonka   "näin/koin"  vuonna  1991. Minulla  on aina ollut  kiinnostus  käydä  tonkimassa  eri kaatopaikkojen  sinne  tuotuja  "aarteita" ja  kyllä se  on kuulkaas  joskus   kannattanutkin. Kymmeniä kertoja  olen  löytänyt niin vanhaa  antiikkia, jopa  200 vuodenkin ikääsiä ja niitä sitten  myin  eri kirppareille  missä nyt liikuinkin. Vuonna  1973  menin Vöyrin kaatikselle, kesällä ja  avot  poijaat.....Sinne oli  tuotu  jonkun talon vanhaa  tavaraa/roinaa , vaikka mitä.  Oli kiikkumastuolia, oli  erilaisia  puisia  istuimia, haitari, vanhoja  valokuvia,   sotamitaleita  ja  sunmuita tilpetööriä. Kiinnitin  oitis  huomioni  hyvin   tervapaffiin pakattuun   isohkoon littanaan  pakettiin, noin metrin/toista kokooseen ja  se oli  sidottu  sellaasella  ittesitojakoneen  punaasella  karvaasella narulla.  Innoissani sen heti  avasin  ja  kaskas....siellä  oli  todella  vanha taulu, joka esitti  nuorta  likkaa ja  sen taulun kehykset olivat  hienot  ja paksut, ainakin  20 senttiä levyyseet.  Melekeen  heti  hokasin jotta  nony....ainakin ne    kehykset ovat, jossei  ihan kultaa, niin ainakin arvokkaat  ja  niinpä  aarteineni  kotiini  ajoin.

Ja ny   hypätätän  vuoteen  1991,  tänne  kauhajoelle, jonne  olimme  muuttaneet  sen vuoden alussa ja  tulukaapas  ny mukaani  tuonne  autotalliin, jossa olen minä itte sekä yksi  mies Kurikasta  (sanotaan häntä vaikka Martiksi) . Oltiin  tehty  yhtä   mopokauppaa  kun   hän  havaatti sen taulun, joka  roikkui  autotallini yhdellä seinällä ja  sen hintaa  kysyi. laitoin niin kovan hinnan, ainakin mun mielestäni, ettei  Martti  malta sitä  komiaa tauluani  ostaa, sillä en ollut  muutenkaan sen   myyntipäällä..."se maksaa  1000   markkaa   sanoin" ja  heti Martti kaivoi massinsa, sieltä    otti   sinisen  komian  1000 markan setelin  ja sen mulle  ojensi...ja mua  vähän harmitti, mutta en ns puihinkaan mennyt.........!!??.nyt tuloo  kuulkaas  jännää.......Martti  otti  varovasti sen taulun käteensä, nosti sen olkapäidensä tasalle ja  iski    sillä  autotallini   putkenvääntäjän  kulmaan  rikki,  nyppi  sen  kankaan  palaset  irti , jätti ne  lattialle  ja lähti.......teko, jos  mikään,  todistaa  niiden  kehysten  arvon.

Noh.....luin/kuulin  jostakin myöhemmin että sen taulun raamit olivat  muutaman tuhannen  markan  arvooset, kultaa jopa, taikka kullattua  tietysti, mutta kalliit kuiteskin....auts....

Ekku Mattila.