maanantai 3. toukokuuta 2021

Vähäsen Tokerotien syntyhistoraa......

 Täh????

tallustelin pitkin mettiä/peltoja taas ja kas kummaa....
Kesä ei meinaa sitten millään tulla. Kaiken huipuksi sääroffat lupaa että lunta tulee Torstaista lähtien jopa 4-10 senttiä, siis tännekin päin suamea. Ettei ole tulossa ne 1860 nälkävuodet, jolloin esim Juhannuksena olivat järvet jo jäässsä ja osassa Suomea eivä olleet edes ehtineet edes sulaakaan.
Kauhajoen Tokerotie, joka ulottuu Peräseinäjoelle saakka rakennettiin juuri 1860 luvun aikana ja tekijöitä niin orvot/köyhät-sekä muut nälkääset. Nimensä tie sai siitä kun ns "ruoka-aikaan " huudettiin tien raatajia Tokerolle.......elikkä syömään jotakin kylmän vellin tapaasta joka oli sotkettu tien varrelta löytyneistä vesiojista.
"puuro" koostui etupäässä naavasta,sammaleesta,sieniä, suolaheinää,nokkosta, puun kuorta=pettua, sekä katajanmarjoja/puolukan/mustikan lehtiä. Näistä tehtiin se Tokero jota syötettiin tien rakentajlle ja josta tie sai nimensäkin.
Tokerotie.
¤¤¤
Vähää enne Peräseinäjokea , sen keskustaa on Tokerotiessä mutka,. jota sanotaan tänäkin päivänä 10 kopeekan mutkaksi. Siinä kohtaa sijaitsi yhden rikkaaan peltomaa ja kun isäntä kuuli että se tie menee suoraan hänen peltonsa läpi pukkasi tienmiestarille 10 kopeekkaa sanoen..." eiksookin niin jotta tiehen tuloo iso mutka" ja niin tapahtuikin.



3/5-2021.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.
Clairvoyant.